A nyári befőzési szezon egyik legkedveltebb hagyománya, a házi baracklekvár készítése idén komoly akadályokba ütközik. Aki arra készül, hogy a nagymama receptje szerint főz be sárgabarackot, nehéz nyárnak néz elébe – és nem csupán az árak miatt. A gondok mélyebben gyökereznek: a sárgabarack idei termése mennyiségben és minőségben is csalódást okozott.



Drága, de savanyú – ilyen a piaci barack

A tatabányai piacon a korábban borsos, 5500 forintos kilónkénti árak ugyan mérséklődtek – jelenleg 2500 és 3600 forint közötti áron lehet kapni sárgabarackot –, de az árcsökkenés nem jelenti azt, hogy a minőség javult volna. A piacon elérhető mennyiség is erősen korlátozott, és a gyümölcs sok esetben rágós, lédús, de kifejezetten savanyú.

Cukorral sem javítható a helyzet

A savanykás íz miatt sokkal több cukorra lenne szükség a lekvár készítéséhez, hogy elérje a megszokott, édes és telt baracklekvár-élményt. Ez azonban több szempontból is hátrányos: egyrészt egészségtelenebb, másrészt sokkal kevésbé jön át a gyümölcs valódi aromája. Aki ragaszkodik a klasszikus, selymes barackízhez, annak idén jelentősen többet kellene vásárolnia – de egyszerűen nincs miből.



Mi okozta a rossz termést?

A kedvezőtlen időjárási viszonyok már tavasszal rányomták bélyegüket a termésre. A tavaszi fagyok, az egyenetlen virágzás, valamint az azt követő szárazság megtizedelte a termést. A megmaradt gyümölcs pedig nem tudta kihozni magából a megszokott zamatot.

Befőzés helyett lekvárvásárlás?

Sokan most arra kényszerülhetnek, hogy idén kihagyják a lekvárfőzést, és inkább a bolti verziók felé fordulnak. A házi lekvár iránti nosztalgia ugyan erős, de a realitás – kevés gyümölcs, gyenge minőség, dráguló cukor – most keményebb tényezőnek bizonyul.

Forrás: kemma.hu

Indexkép: Pixabay