Egy friss amerikai tanulmány izgalmas felfedezést tett: azok, akik étrendjükben nagyobb mennyiségben fogyasztanak fitoszterolokat – azaz növényi szterolokat –, jelentősen kisebb eséllyel betegednek meg szívbetegségben vagy 2-es típusú cukorbetegségben.

Mit tud a fitoszterol?

A fitoszterolok olyan növényi eredetű vegyületek, melyek képesek gátolni a koleszterin felszívódását a bélrendszerben, ezáltal csökkentik az LDL („rossz") koleszterinszintet. De nemcsak a koleszterinre hatnak jótékonyan! A legfrissebb kutatások szerint segítenek az inzulinszabályozásban, mérséklik a gyulladásos folyamatokat, és az anyagcserére is pozitívan hatnak.

A kutatás részletei

A kutatók több mint 200 ezer fő étkezési és egészségügyi adatait elemezték 36 éven át. A vizsgált személyek étkezési szokásait kérdőívek alapján rögzítették, majd ezek alapján becsülték meg a napi fitoszterolbevitelt. Az eredmények szerint a legtöbb fitoszterolt fogyasztók körében 9%-kal csökkent a szívbetegség és 8%-kal a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Több ezer vérmintát is megvizsgáltak, amelyek megerősítették: a fitoszterolban gazdag étrend jobb inzulinérzékenységet és alacsonyabb gyulladásszintet eredményez. A bélflóra elemzése pedig rámutatott, hogy bizonyos baktériumfajok – például a Faecalibacterium prausnitzii – hozzájárulnak a fitoszterolok hasznosulásához.

Miket érdemes enni?

Ha te is szeretnél tenni a szíved és a vércukorszinted egészségéért, építsd be az étrendedbe az alábbiakat:

• Diófélék: mandula, dió, pisztácia
• Magvak: lenmag, napraforgómag
• Hüvelyesek: lencse, csicseriborsó
• Teljes kiőrlésű gabonák: zab, árpa, quinoa
• Zöldségek és gyümölcsök: brokkoli, alma, narancs
• Növényi olajok: olíva, repce, napraforgó

Akár egy marék dió vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér is sokat segíthet!

Mire figyelj?

Bár az eredmények ígéretesek, fontos tudni, hogy a tanulmány megfigyeléses jellegű, így nem bizonyít ok-okozati összefüggést. További kutatások szükségesek, és az eredményeket még nem publikálták lektorált szaklapban.

Összegzés

A fitoszterolok szerepe egyre izgalmasabban jelenik meg a táplálkozástudományban. Az új kutatás szerint nemcsak a koleszterinszintet szabályozzák, de segíthetnek megelőzni a szív- és anyagcsere-betegségeket is. Egy tudatos, növényi alapú étrend nemcsak trendi, de a szíved is hálás lesz érte!

Forrás: eatingwell.com

Indexkép: Shutterstock