A frissen betakarított mezőgazdasági termények – különösen a gyümölcsök és zöldségek – a tárolás és szállítás során gyorsan romolhatnak. A penészedés, mikrobiális fertőzés és fizikai sérülések megelőzésére ma már széles körben alkalmaznak betakarítás utáni (postharvest) kezelőszereket, köztük gombaölő és antibakteriális hatóanyagokat. Ezek használata ugyan megnöveli a termék eltarthatóságát, de élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatokat is hordozhat, ha nem megfelelően alkalmazzák őket.

Imazalil – a leggyakoribb postharvest fungicid

Az imazalil (vagy enilkonazol) az egyik legismertebb és legelterjedtebben használt gombaölő szer, főként citrusfélék héjának kezelésére. A hatóanyag a héjba diffundálva akadályozza meg a penészgombák – például a Penicillium digitatum és P. italicum – szaporodását.

A kezelést permetezéssel, fürdetéssel vagy gázosítással végzik, így a gyümölcs héja hosszabb ideig marad piacképes.

Ugyanakkor az imazalil részben felszívódik a héjba, és maradványai a fogyasztásig is megmaradhatnak, különösen akkor, ha a gyümölcs héját nem mossák le vagy eltávolítva fogyasztják.

Külön figyelmet érdemelnek a citrushéjat tartalmazó italporok, szirupok és feldolgozott termékek, ahol az oldódó maradékanyagok koncentrálódhatnak. Ilyenkor fokozott élelmiszer-biztonsági ellenőrzés szükséges.

Maradékanyagok és egészségügyi határértékek

Az élelmiszer-hatóságok MRL (Maximum Residue Level) értékeket határoznak meg minden postharvest szerre.

Az imazalil esetében a határérték a héjban általában 1–5 mg/kg, míg a gyümölcshúsban ennek töredéke.

Mérések szerint a citrusféléken található imazalil-maradék 90–95%-a a héjban koncentrálódik, a fogyasztható részben elenyésző mennyiség mutatható ki.

A toxikológiai vizsgálatok alapján a veszélyes szinthez extrém mennyiségű fogyasztás szükséges. Például 0,5 mg/kg-os imazalil-tartalmú citrusléből napi 1 kg elfogyasztása még mindig az elfogadott határértéken belül marad.

Mindazonáltal állatkísérletekben nagy dózisú bevitel máj- és vesekárosodást, valamint reprodukciós zavarokat idézett elő – ezért a szer használata szigorúan szabályozott.

Más gyakori postharvest szerek

Az imazalil mellett több hatóanyag is elterjedt a gyümölcs- és zöldségiparban:

  • Tiabendazol – klasszikus penészgátló, főként citrus- és almatermékekhez.
  • Pirimetanil, fludioxonil, boszkalid – új generációs fungicidek, eltérő hatásmechanizmussal.
  • Gázkezelések (etilén, ózon) – kiegészítő módszerek a penészesedés visszaszorítására.
  • Biológiai megoldások – természetes mikroorganizmusok, például Trichoderma fajok, amelyek a kórokozók természetes ellenségei.

Ezeket a szereket olyan termékeknél használják, mint alma, körte, banán, szőlő, paprika vagy paradicsom, ahol a tárolási idő meghosszabbítása kulcsfontosságú.

Szermaradvány-csökkentési lehetőségek a fogyasztók számára

A kezelőszer-maradványok részben eltávolíthatók megfelelő háztartási gyakorlatokkal:

  • Alapos öblítés folyóvíz alatt,
  • Súrolás vagy radírozás héjas gyümölcsöknél,
  • Savas oldatok (citromsav, almaecet) rövid áztatással,
  • Enyhe mosószeres előmosás élelmiszerhez engedélyezett tisztítószerekkel,
  • Fény és hőhatás (UV, meleg víz) a felületi lebontás elősegítésére.

Fontos ugyanakkor, hogy a héjba szívódott maradványok így sem távolíthatók el teljesen – ezért érdemes a citrusféléket hámozva fogyasztani.

Kinek kell jobban vigyázni?

A maradékanyagok átlagos mennyisége nem jelent kockázatot az egészséges felnőttekre, de érzékeny csoportok – gyerekek, várandós nők, idősek vagy immunhiányos betegek – esetében óvatosság ajánlott.

Különösen azoknál a termékeknél, amelyek héjat vagy héjdarabokat is tartalmaznak, mint a citrusos italporok vagy aromás süteménykészítmények.

Összegzés

Az imazalil és más postharvest fungicidek nélkülözhetetlenek a nemzetközi élelmiszer-ellátásban, hiszen megelőzik a penészesedést és csökkentik az élelmiszer-veszteséget.

Mégis, alkalmazásuk csak szigorú ellenőrzés mellett biztonságos.

A jövő kutatásai olyan biológiailag lebomló alternatívák fejlesztésére irányulnak, amelyek egyesítik a tartósság előnyeit a fogyasztói biztonsággal.

Forrás: Webbeteg/Dr. Sztankovics Dániel, biológus

Indexkép: Pexels