A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss közleménye szerint évente maximum 86 liter párlat készíthető jövedékiadó-mentesen magánfőzőként. Fontos tudnivaló, hogy ha egy háztartásban többen is rendelkeznek ilyen jogosultsággal, akkor az egy főre eső mennyiség összeadódik.
Az adóhatóság hangsúlyozza: minden 18. életévét betöltött, gyümölcstermesztéssel foglalkozó személy jogosult magáncélra párlatot előállítani, de kizárólag saját termésből. A vonatkozó jövedéki szabályozás értelmében egy adott évben egy háztartásban csak egyik lehetőséget lehet választani: vagy bérfőzetés, vagy saját főzés – a kettő egyszerre nem megengedett.
A magánfőzéshez maximum 100 liter űrtartalmú, saját vagy társtulajdonú desztillálóberendezés használható. A berendezést kötelező bejelenteni az illetékes önkormányzatnál annak megszerzésekor, és a bejelentett adatok bármilyen változását 15 napon belül jelenteni kell.
A desztilláló készülékhez nem szükséges külön jövedéki engedély, de a tulajdonszerzést igazoló dokumentumot meg kell őrizni, és azt hatósági ellenőrzés során be kell mutatni.
Fotó: Pixabay
A párlatkészítés folyamatait a NAV felé is jelezni kell. A bejelentések történhetnek papír alapon vagy elektronikus formában is, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) segítségével. A házilag előállított párlatkészítő berendezést a NAV_J37 jelű nyomtatványon kell regisztrálni, míg a főzési szándékot a NAV_J49 nyomtatványon kell bejelenteni az illetékes adóhatóságnál.
A bejelentés alapján a NAV igazolást állít ki a párlat származásáról, amely bizonyítja annak jogszerű előállítását. Ugyanakkor a magánfőzött párlatot kizárólag a főző, családtagjai és vendégei fogyaszthatják el. Értékesítés kizárólag adóraktár felé történhet.
Indexkép: Pixabay