bazsalikom nagyon sok ételt tesz különösen finommá. Főleg akkor, ha frissen tesszük bele az ételbe. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha van saját bazsalikom a kertünkben, vagy cserépben.

Ismerd meg a bazsalikomot

A bazsalikomot "királyian illatozónak" is szokták nevezni, hiszen csodás illata van ennek a finom és egészséges fűszer- és gyógynövénynek. A bazsalikomot régebben is nagyon megbecsülték. A menyecskék, ünnepnapokon egy szál bazsalikomot fogtak az imakönyv és a fehér keszkenő közé, és így mentek a templomba, a legények pedig egy szál rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé. A két növény csodás illata így bejárta az egész templomot a mise alatt. A bazsalikom Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került Európába. Hazánkban a nagy levelű dél-európai, és a kisebb levelű afrikai típus a legkedveltebb.

bazsalikom egynyári növény, virágzatának egy-egy örvében 6–8 virág nő, csészéje zöld, széle a sziromlevelekkel együtt enyhén szőrös. A bazsalikom illata nagyon kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, illóolajat, cseranyagot és szaponint tartalmaz. 

A bazsalikom íze akkor a erőteljesebb, ha frissen szedjük le, és így kerül az ételekbe. Kiváló levesek, sültek, főzelékek, saláták és szószok ízesítéséhez, de tea is készíthető belőle. A főtt ételekhez érdemes a főzés utolsó perceiben hozzáadni, hogy tökéletes legyen az íze.

De nem csak az íze kedvéért érdemes használni. Egyrészt afrodiziákumnak tartják, másrészt számos gyógyhatással bír. Javítja az étvágyat, jót tesz az emésztésnek, és még a köhögést is csillapítja. A kerti bazsalikom leveléből készült tea kitűnő gyomorrontás és étvágytalanság esetén, de segít bélrenyheség és puffadás ellen is. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata segíti a sebgyógyulást.

A bazsalikom fogyasztása nagyon hasznos lehet gyakori haspuffadás, kellemetlen hasfeszülés, felfúvódás, túlzott bélgázképződés vagy gyomorrontás ellen. Fertőtlenítő hatása segít kiirtani a kórokozókat. Olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek kiegyenlítik a kibillent szervek működését. Ahol túlműködés van, ott nyugtató hatásúak, ahol alulműködés van, ott serkentő hatásúak. Természetes idegnyugtatóként a könnyebb elalvást és az éjszakai zavartalan pihenést is elősegíti, sőt, jótékony hatású a szívműködésre, az erek állapotára, ráadásul még a stresszel járó szívpanaszokat is kezeli.

A bazsalikom nagyon hatékony a felső légúti fertőzésekkel járó kellemetlen tünetek csökkentésében. Tisztítja a légutakat, csillapítja a hörgők gyulladását, csökkenti a köhögési ingert, elősegíti a váladék feloldását, gátolja a kórokozók elszaporodását.

Sok antioxidánst tartalmaz, amelyek megkötik és semlegesítik azokat az elszaporodó szabadgyököket a szervezetben, amelyek károsítanák a sejteket. A bazsalikom leveléből készült főzet elősegíti a bőr sérüléseinek regenerációját, fertőtleníti a sebeket, serkenti az új egészséges sejtek termelődését, és rovarcsípések, pattanások és mitesszerek ellen is eredményes. A bazsalikom illóolajában erős gyulladásgátló hatású vegyületek is találhatók, ezért ízületi gyulladás, reumatikus panaszok esetén is ajánlott a fogyasztása.

A bazsalikom emellett csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. De nem csak a konyhában számíthatunk rá. A fürdővízbe téve frissítő hatást érhetünk el vele, levelei és virágai potpourrinak is kiválóak, a kerti sütögetések alkalmával pedig a szárát a tűzbe dobva messzire elűzhetjük a füstjével a szúnyogokat. Ha pedig a házban felakasztjuk, állítólag még a legyeket is távol fogja tartani.


bazsalikom

A legjobb, ha frissen kerül a bazsalikom az ételbe. Fotó: Shutterstock

A biokertészek is gyakran ültetnek bazsalikomot a zöldségek közé. A paradicsom szomszédságában például nagyon hasznos, hiszen erős illatával távol tartja a kártevőket. Körömvirággal párosítva pedig remek rovarűző.

Így lesz egész évben bazsalikomod

Mivel a bazsalikom íze szárítva nem olyan erős, akár le is fagyaszthatjuk a teljesebb ízélmény elérésének érdekében. Ehhez rétegezzük alufóliára, és így tegyük a mélyhűtőbe, így akkorát törhetünk le belőle, amekkorára éppen szükségünk van.

De szárítva is tárolható. A kis csokrokba kötött hajtásokat árnyékos, szellős helyen akasszuk fel, és hagyjuk megszáradni. Miután megszáradt, morzsoljuk le a leveleit és tegyük jól zárható edénybe. A szár virágos, leveles felső részét hasznosíthatjuk gyógyászati célokra. 

A bazsalikomot minél gyakrabban vágjuk és szedjük, annál jobban kitolódik a virágzási ideje, és annál bokrosabb lesz a növény. Tavasszal kéthetente, nyáron pedig hetente szedjük a leveleit.

De ahhoz, hogy egész évben friss bazsalikom álljon a rendelkezésünkre, tartsuk a konyhában, cserépben. Így mindig kéznél lesz ez a finom fűszernövény, ráadásul az otthonunkat is kiválóan illatosítja. A szobanövényekhez használt tápoldatot a bazsalikom is nagyon kedveli, így bátran adjunk neki néha belőle.

A cserepes bazsalikom számára nagyon fontos, hogy olyan ablakban kapjon helyet, ahol legalább 6-8 órán át fürdőzhet a napfényben. Érdemes a cserepet időnként átforgatni, hogy egyenletesen növekedjen. Télen szükségünk lehet növénynevelő lámpára, hogy kellő mennyiségű fényhez juthasson.

A cserép legyen legalább 12-15 cm átmérőjű, hogy a gyökerek elférjenek. Fontos, hogy ne álljon pangó vízben, így legyenek a cserép alján vízelvezető nyílások. A talaj legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű. Az általános virágföld egy kis perlittel vagy homokkal elkeverve kiváló választás. A palántázáshoz márciusban vagy áprilisban vessük el a magokat, majd takarjuk be őket vékonyan földdel. Tartsuk nedvesen a földet, és meleg helyen a cserepet, hiszen 20-25 Celsius-fokos hőmérsékletre és világos helyre van szükségük a fejlődéshez. Amikor már 2-3 levelesek, ültessük át a végleges cserépbe.

Akkor öntözzük a cserepes bazsalikomot, amikor már a föld felszíne kissé száraz. Mindig a töveknél öntözzük, hogy ne érje víz a leveleit, hiszen az gombás fertőzéshez vezethet. Fontos, hogy ne hideg, hanem szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. Tavasztól őszig adjunk neki 4 hetente folyékony, általános zöldnövényeknek való tápoldatot. Ne hagyjuk, hogy a növény felnyurguljon és virágozni kezdjen, hiszen a levelei elvesztik az aromájukat. A rendszeres csipkedéssel ösztönözzük a bazsalikomot arra, hogy bokrosodjon, hiszen így jóval dúsabb lesz. 

Amikor a bazsalikom eléri a 20 cm-es magasságot, csípjük le a legfelső hajtáscsúcsot, vagyis a két legfelső levélpárt, majd rendszeresen csípkedjük vissza az oldalhajtásokat, mindig egy levélpár felett. A virágbimbókat is mindig távolítsuk el. A lecsípett részeket ne dobjuk ki, hanem használjuk fel a konyhában. Ügyeljünk rá, hogy ne érje huzat a bazsalikomot.

Ha sárgul a levele, valószínűleg túlöntöztük, vagy tápanyaghiánya van, vagy túl kevés számára a fény. Ha fehér, porszerű bevonat lesz a levelein, akkor gombás fertőzése van, vagyis túl sok a páratartalom, rossz a szellőzés, vagy nedvesek lesznek a levelei öntözéskor.

Szüreteléskor mindig a felső leveleket és a hajtáscsúcsokat csípjük le, hogy a növény tovább tudjon növekedni. Egyszerre legfeljebb a növény harmadát szedjük le. A legfinomabbak pedig közvetlenül a virágzás előtt lesznek a bazsalikom levelei. A bazsalikom keserűvé válhat, ha virágozni kezd, vagy ha túl idős levelet szedünk le. Ezért is érdemes rendszeresen csipkedni és eltávolítani a virágbimbókat. 

A bazsalikom egynyári növény, vagyis egy évig tart a természetes életciklusa, de beltéren át is tudjuk teleltetni. A legjobb azonban, ha ősszel szedünk róla magot, vagy dugványozással nevelünk róla új növényt. 

Így legyen bazsalikom a kertedben

A bazsalikom nagyon kedveli a meleg, félárnyékos helyeket, ami nem is csoda, hiszen mediterrán fűszernövény, Minimum hat órán keresztül szüksége van a napsütésre, ugyanis minél kevesebb fény éri, annál alacsonyabb lesz a levelek illóolaj tartalma.

A bazsalikom magjait homokos talajba érdemes vetni, május környékén, de a január kitűnő alkalom arra, hogy palántázzuk. Ehhez 15-25 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kell számára biztosítani. A csírázás 14-21 napig tart, majd amikor a kis magoncok kikelés után elérik a két-három leveles állapotot, ültessük szét őket. A palántákat május elején 20–30 cm-es távolságra kell kiültetni. 

A palánták nagyon hideg-érzékenyek, ezért fontos, hogy csak akkor kerüljenek ki, amikor már nem fenyegeti őket fagy. A nagyobbacska növények dugványozhatók, és hajtásaik is gyökereztethetők. Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom bokorszerűen fog fejlődni.

A palántákat óvatosan emeljük ki a cserépből, és ássunk számukra kétszer akkora ültetőgödröt, mint amekkora a cserép volt. A gödörbe szórjunk egy kevés komposztot, majd ültessük el a palántát olyan mélyre, mint amilyen mélyen a cserépben volt. Töltsük fel az ültetőgödröt virágfölddel és jó alaposan öntözzük be a talajt a növény körül.

Különleges igényei nincsenek, így a legfontosabb, hogy ne hagyjuk kiszáradni, és mentesítsük a gyomoktól. A kártevők nem szívesen támadják meg, így igazi bio növény. A legtöbb illóolaj a virágzó hajtásokban található, így ezeket érdemes folyamatosan vágni.  A bazsalikom júniustól szeptemberig virágzik, és a nyár második felétől nyíló virágok mellett már felhasználható mag is található.

A bazsalikomra számíthatunk, ha finom ízekre, és egészségesebb életre vágyunk, ezért érdemes tartani belőle az otthonunkban!