A cukkini igazán kedvelt zöldség, így sokan szívesen termesztik a kertjükben. Nem is csoda, hiszen a cukkini igazán finom és sokoldalú. Ki ne szeretné például a rántott cukkinit, de ez a finom zöldség kiváló krémként vagy savanyúságként is. Azonban sajnos a cukkini családjába tartozó tök- és uborkafélék is lehetnek veszélyesek!

Vigyázz! Mérgező lehet a cukkini!

Sajnos a cukkini akár veszélyes is lehet, ezért nagyon fontos, hogy soha ne együk meg a zöldséget, ha nem olyan az íze vagy az állaga, mint szokott - tudjuk meg a noklapja.hu írásából.

A tökfélék családjába tartozó növény az uborka, cukkini, a főzőtök, a spárgatök, a sütőtök, a patiszon, a sárga- és görögdinnye. A cucurbitacin egy természetes vegyület, amelyet a tökfélék tartalmaznak, de sokkhatásra túl sok termelődik belőle. A cukkiniméreg (cucurbitacin) ugyanolyan tüneteket okoz, mint bármelyik ételmérgezés.

Előfordulhat, hogy a tökök családjából bármelyik növény védekezésül elkezd túl sok mérgező anyagot termelni. Ha ezt a mérgező zöldséget megesszük, akkor igen kellemetlen, akár kiszáradással és életveszélyes állapottal járó betegséget is kaphatunk. A cucurbitacin természetes módon termelődik a tökfélékben azért, hogy a növény megvédje magát a kártevőktől, növényevő állatoktól. Ennek a toxinnak a szintje azonban genetikai tényezők vagy környezeti stresszhatások – például szárazság vagy rossz talajminőség – hatására megemelkedhet. Ugyan a méreg kis mennyiségben általában ártalmatlan, magas koncentrációban súlyos gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat.

"A közelmúltban két eset is ráirányította a figyelmet az elsősorban tökfélék fogyasztásától kapható, viszonylag ritka cucurbitacin-mérgezésre” – figyelmeztetett közelmúltbeli Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az esetek részleteit a FoodSafetyNews cikkére hivatkozva közölték - tudjuk meg a hazipatika.com írásából.


Egy 54 éves cseh nő 10 órája fennálló, hányással és véres hasmenéssel kísért hasi fájdalommal került kórházba. Elmondása szerint a rosszullétét megelőzősen sült cukkinin kívül nem evett mást, az azonban szokatlanul keserű ízű volt. A Cseh Toxikológiai Információs Központ a nőtől vett mintából cucurbitacin-mérgezés tényét állapította meg.

De Hollandiában is a cukkini okozott ételmérgezést a közelmúltban, ahol egy idős házaspár a saját kertjükben termesztett cukkiniből evett, annak ellenére, hogy az keserű volt. A nő egy nap alatt jól lett, a férj viszont az étel elfogyasztását követő 24 órán belül meghalt. Az ételmaradékban és a kertből származó cukkiniben is cucurbitacin-E-t, cucurbitacin-E-glükozidot és cucurbitacin-I-glükozidot mutatott ki a laboratóriumi vizsgálat.


cukkini

A cukkinit bátran fogyasszuk, ha nem keserű, mert nagyon finom és egészséges. Fotó: Pixabay

„A cucurbitacin-mérgezés ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha a zöldségféléket még nyersen, feldolgozás és fűszerezés előtt megkóstoljuk, és ha keserűnek találjuk, akkor azonnal kiköpjük és felhasználás nélkül kidobjuk” – figyelmeztettek a szakértők. A keserű íz ugyanis azonnal jelzi, hogy túl sok cucurbitacin van a zöldségben és nem ehető.


A mérgezés nagyon hasonlít bármilyen ételmérgezésre, és a tünetek általában perceken vagy órákon belül jelentkeznek. A tünetek között erős hasi fájdalom, görcsök, hascsikarás, hányinger, hányás, véres vagy vizes hasmenés, görcsrohamok, kimerültség és kiszáradás szerepelhet.

Ne menjen el a kedved a cukkinitől

Azonban senkinek nem szeretnénk elvenni a kedvét attól, hogy cukkinit termesszen a kertjében és minél többet fogyasszon is belőle. A cukkini ugyanis igazán egészséges, így ha nem érezzük keserűnek, ki ne hagyjuk! A cukkini 95%-ban víz, ezért bátran fogyaszthatjuk, még akkor is, ha nem szeretnénk hízni. Azonban ettől függetlenül van benne nagyon sok vitamin és ásványi anyag. C-vitamin, folsav és karotin tartalma miatt nagyon egészséges, ezen kívül mangán, kalcium, réz, magnézium, kálium, cink és foszfortartalma is jelentős. A-vitamin tartalma segít a szemünknek, antioxidánsai pedig felveszik a harcot a szervezetünket megtámadó betegségekkel szemben, és a szürke hályog kialakulásának esélyét is jelentősen lecsökkentik.


Magas víztartalma miatt segíti az emésztést, és gátolja a székrekedés kialakulását. Bármennyit fogyaszthatunk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostban gazdag élelmiszerek többsége. Tápértékének nagy része a héjában található, így érdemes a fiatalabb példányokat fogyasztani, mert azoknak a zsenge héját nem kell eltávolítani.