Sokunknak ismerős a jelenet: egy bolti citrom magját elültetjük, gondosan ápoljuk a cserepes kis fácskát, és reméljük, hogy egy napon majd mediterrán illatú, napsárga termések lepik el a konyhaablakot. De a citromfa csak nő, bokrosodik, talán virágzik is... termés viszont sehol. Miért nem lesz belőle sosem citrom? Most kiderül!
A genetikai lutri
A bolti citrom magja nem az anyanövény másolata, hanem hibrid: többféle citrus keveréke, amelyet nemesítéssel hoztak létre. Ha ezt elültetjük, a belőle növő fa genetikai „meglepetéscsomag" lesz: lehet, hogy termékeny, de az is lehet, hogy soha nem fog gyümölcsöt hozni, vagy ha igen, az messze nem lesz olyan, mint amit a boltban megszoktunk.
Lassú növekedés, még lassabb érés
A magról ültetett citromfának akár 7-15 évre is szüksége lehet ahhoz, hogy virágot hozzon. Addig csupán szúrós dísznövényként létezik, és esze ágában sincs termést nevelni – a türelmünket komolyan próbára téve.
A porzás buktatói
Ha mégis virágzik, az sem garancia a termésre. A virágokat be is kell porozni – ha nincs kéznél megfelelő rovar vagy egy másik citrusfa, ami segítene, a virágok terméketlenül elhervadnak.
A környezeti kihívások
A citromfa igazi kényes jószág. Szereti a napfényt, nem tűri a hideget, és nagyon érzékeny a tápanyaghiányra is. Cserépben nevelve különösen sok stresszhatás éri – ilyenkor a túlélésre koncentrál, nem a termésre.
Az oltott fa előnye
Az oltott citromfa viszont már egy bevált fajta hajtásából származik, amit egy erős alanyra oltanak. Ezek a növények gyorsabban fejlődnek, és gyakran már 2-3 éves korukban is hoznak gyümölcsöt. Ha valódi, ehető citromra vágyunk, ez az egyetlen biztos út.
Összegzés: nevelheted, de ne számíts csodára
Bár egy magról nevelt citromfa gondozása lehet örömteli és tanulságos hobbi, ne számítsunk gyors sikerre. A legbiztosabb módja annak, hogy otthon is termő citromfánk legyen, az oltott példány vásárlása – és így hamarabb élvezhetjük a saját termésű citrommal készült limonádét.
Forrás: termeszeti.hu
Indexkép: Pixabay