A kalászosok tápanyagellátása a termesztéstechnológia kiemelten fontos részét képezi, hiszen a termés mennyisége és minősége mellett kihatással van az állomány fejlődésére és a termelési kockázatok csökkentésére is.

A növényfejlődés korai szakaszában végzett kezelések hatására a növények tavaszi eredési és növekedési esélyei jobbak lesznek, serken a gyökérfejlődés. Mivel a kalászosok kiemelten nitrogénigényes növények, érdemes lombtrágyákat, biostimulátorokat is alkalmazni a tápanyagellátásuk során, ami elősegíti a tápelemek beépülését.

búza

Az élő algákat tartalmazó biostimulátorok hatékony alternatívái a mezőgazdaságban használt kémiai anyagoknak – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

Különösen nagy segítséget nyújthatnak ilyenkor az élő algákat tartalmazó biostimulátorok, amelyek hatékony alternatívát jelenthetnek a mezőgazdaságban használt kémiai anyagokkal szemben. Az algakészítmények és a növényekre gyakorolt pozitív hatásuk, multifunkcionalitásuk miatt az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak. A megfelelő készítmények alkalmazása fontos intézkedés lehet a fenntarthatóbb és környezetbarátabb élelmiszer-termelés elérése érdekében.

Miért hatékonyak az élő algás biostimulátorok?

Kutatások szerint az algák főként aminosavak, vitaminok és a növekedésszabályozók fiziológiai hatása révén befolyásolják a sejtek anyagcseréjét a kezelt növényekben, ami fokozott növekedést és termést eredményez.

Az ilyen készítmények felhasználásakor a lombozaton vékony algabiofilm képződik a növény felületén, amely lehetővé teszi a tápanyagok gyorsabb felvételét, csökkenti az transzspirációt és további védelmet nyújt a patogén mikroorganizmusok és paraziták ellen.

Lombpermetezésre a növények rendkívül jól reagálnak, mivel a lombozaton jó a felvétel, a tápanyagok és egyéb oldott anyagok transzlokációja gyorsabb.

A biostimulátorok természetes növekedésszabályozók, többségük növényi hormonokat is tartalmaz. A termés mennyisége és minősége mellett hatással vannak a növény stressztolerancia-szintjére is. A készítményben található aminosavak segítik a levélen keresztüli tápelemfelvételt, a gyökérbe vándorolva pedig a makroelemek felvételéhez járulnak hozzá.

Natur Plasma T – a hazai megoldás

A magyar fejlesztésű Natur Plasma T a növények harmonikus fejlődéséhez szükséges makro-, mezo-, és mikroelemekkel dúsított, élő algákat tartalmazó biostimulátor, amely szerves formában, teljes mértékben hasznosul.

Az élő algák által kialakított oldatban minden tápanyag megtalálható, amire a növénynek szüksége van a kiegyensúlyozott fejlődéshez: komplex aminosav-, valamint hormontartalom, kiegészítve a növények számára nélkülözhetetlen, 15 tápelemet tartalmazó harmonikus összetétellel.

• Tápelemek: Nitrogén (N), Foszfor (P), Kálium (K), Kalcium (Ca), Magnézium (Mg), Vas (Fe), Réz (Cu), Cink (Zn), Kobalt (Co), Molibdén (Mo), Bór (B), Kén (S), Nátrium (Na), Szén (C)

• Esszenciális aminosavak: Isoleucin, Leucin, Lysin, Methionin, Phenylalanin, Threonin, Tryptophan, Valin

• Nem esszenciális aminosavak: Alanin, Arginin, Cystin, Glutamin, Glycin, Histidin, Serin, Tyrosin, Ornithin

• B1, B2, B6, B12, C, D, E vitaminok

A Natur Plasma T hatásai:

• Az algák által termelt tápanyagok, növekedést serkentő, természetes hormonok bejuttatása (magas auxin és citokinin tartalom)

• Intenzív gyökérnövekedés. Javítja az állomány tápanyagfelvételi esélyeit, növelve a gyökér- és a zöldtömeget.

• Növényi immunitás növelése. Az egészségesebb állomány jobban le tudja győzni a kisebb fertőzési hullámokat.

• Stressztűrő képesség javítása. Jobban bírják a növények a szélsőséges időjárási körülményeket. Regenerálja, zölden tartja a növényt.

• Dinamikus, erőteljes fejlődés. A növények néhány nap eltelte után intenzív növekedésnek indulnak.

• Stimulálja a fejlődést, a terméskötődést, a mennyiséget és a minőséget.

• Intenzívebb makroelem felvétel. A tápanyagfelvétel szempontjából kritikus időszakokban is kiegyensúlyozott tápelemfelvételre készteti a növényt.

• Jelentősen növekednek a termés beltartalmi értékei.

Összetételének köszönhetően a Natur Plasma T biostimulátor javítja a növények kelési, eredési és növekedési esélyeit, serkenti a gyökérfejlődést. Javítja a betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenállóképességet. A kezelt növények a szárazságot is jobban tűrik, tovább maradnak zöldek, ennek köszönhetően fejlődésük erőteljesebb, tovább lesznek képesek a fotoszintézisre. Így járul hozzá a termék a jobb minőségű és nagyobb mennyiségű terméshez.

Lombkezelési technológia a Natur Agro Hungáriától

A Natur Plasma T biostimulátort forgalmazó Natur Agro Hungária Kft. által ajánlott lombkezelési technológia része a Natur Active komplex lombtrágya is. A készítmény azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, a kezelést kiegészítő MONO-adalékok pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik. A magyarországi termőföldek jelentős része cinkhiányos, a kalászos kultúrák azonban cinkhiányra érzékenyek, kezelésükhöz ezért ajánljuk MONO Zn termékünket.

Levélanalízis – a hatékony, célzott kezeléshez

A javasolt kezelésünk az adott növény állapotától függően természetesen kiegészíthető. Hogy a növény egy adott életciklusban milyen tápelemekből szenved hiányt, azt a legpontosabban és legnagyobb bizonyossággal levélanalízis vizsgálat segítségével tudjuk megállapítani. Az állományból szedett mintákat kimondottan erre szakosodott, független, akkreditált laborokban vizsgálják és értékelik.

A Natur Agro Hungária Kft. Magyarországon először teljes analízist kínál: megbízható adatokat bórra, kénre, molibdénre is!

A mért eredményekre alapozva megállapítható, hogy milyen MONO-tápelemadalékkal szükséges kiegészíteni a Natur Plasma T-vel és Natur Active-val történő állománykezelést.

Kezelés a gyakorlatban: megtérül a befektetés

A Natur Agro Hungária lombkezelési technológiájának hatékonyságát számos szántóföldi kísérlet is igazolta.

A 2019/2020-as vegetációs évben, a NAIK Növénytermesztési Önálló Kutatási Osztály öthalmi kísérleti területén végzett kisparcellás kísérlet során a Natur Plasma T MONO Cinkkel, illetve MONO Kalciummal kiegészített kezelésének eredményeit vizsgáltuk.

az élő algákból kialakított oldatban minden tápanyag megvan

Az élő algákból készített oldatban minden tápanyag megtalálható a növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

Kísérleti kezelések:

kezelés ideje készítmény l/ha készítmény l/ha
kétnóduszos állapot Natur Plasma T 3 Natur Mono Cink 1
tejesérés Natur Plasma T 3 Natur Mono Cink 1
tejesérés Natur Plasma T 3 Natur Mono Kalcium 1

Terméseredmények:

kezelés fenológia t/ha* bevétel /ha** többlet (t) többlet (%) kezelés ktg/ha*** többlet (Ft/ha) kezelés jövedelme****
kontroll 5,96 327 525 - - - - -
Natur Plasma T + Mono Zn kétnódusz 6,35 349 250 0,395 6,6331 7 600 21 725 14 125
Natur Plasma T + Mono Zn tejesérés 6,35 348 975 0,39 6,5491 7 600 21 450 13 850
Natur Plasma T + Mono Ca tejesérés 6,30 346 500 0,345 5,7935 7 600 18 975 11 375

* A terméseredmények 13,7 % nedvességre egységesítve.

** A bevételek 55 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.

*** A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2020-as listaárakon lettek kiszámítva.

**** A terméseredmények két tizedesjegyre kerekítve. A százalékok kalkulációjánál az eredeti értékkel számoltunk.

***** A többlet árbevétel hektáronként a kezelés költségeinek a levonása után.

A leghatékonyabb kezelés eredményeként 6,63%-os terméstöbbletet tudtunk realizálni. Mindez a kezelés költségének levonását követően is 14 125 forint többletbevételt jelent hektáronként.

Búza terméseredmények

Diagram: Natur Agro Hungária Kft.

Ha a termékek felkeltették érdeklődésedet, itt tájékozódhatsz a részletekről!