Országos előrejelzés: szombat

Sok napsütés várható a jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, és csak helyenként fordulhat elő zápor, esetleg egy-egy zivatar. Csapadékra a nyugati és déli országrészben van nagyobb esély. Az élénk északi szél a Nyugat-Dunántúlon is mérséklődik, gyengül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között várható. Késő estére 14 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

vihar

Csapadékra a nyugati és déli országrészben van nagyobb esély – fotó: pixabay.com

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.05.05. vasárnap éjfélig

Ma délután, este az ország nyugati felén és a déli határ közelében egy-egy helyi zivatar kialakulhat. Holnap délutántól elsősorban a Dunától keletre fordulhatnak elő elszórtan zivatarok, de néhány zivatar az északnyugati határ közelében is lehet.

A zivatarokat átmeneti viharos (~60-70 km/h) széllökés és kisméretű jég kísérheti.

Európa időjárása

Északkelet-, illetve Délnyugat-Európa felett anticiklon helyezkedik el, és okoz nyugodtabb, nagyrészt napos és csapadékmentes időjárást. A két magasnyomású zóna között, nagyjából a Dánia-Bulgária vonal tágabb térségében azonban egy frontrendszer maradványfelhőzete húzódik, amelyből eső, záporeső, zivatar továbbra is előfordul, helyenként kiadósabb mennyiség is hullik.

Közben nyugat felől újabb ciklonok érkeznek, amelyek már elérték szárazföldünk nyugati partvidékét, továbbá Skandináviát, így ezeken a tájakon is csapadékos az idő. A Kárpát-medence fölött vasárnapra ismét nagyobb területen labilizálódik a légkör, így kedvezőek lesznek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához – írja az MTI.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.