A görögök annak idején tárkony rágásával csillapították fogfájásukat és zsibbasztották el szájukat a kínzó tünetek elfedésére. De a tárkony a fájdalmak enyhítése mellett segít a vérnyomás csökkentésében, támogatja a szív és a máj egészségét, és alvásproblémák esetén is segít.

A tárkony egészségügyi előnyei

• Akik vérnyomásproblémákkal küzdenek, gyakran használják a tárkonyt a só kiváltására.

• A tárkony kedvezően hat az emésztőszervekre, fokozza az étvágyat, oldja a hasi görcsöket. Teája segíti a gyomor és a máj megfelelő működését.

• Idegkimerültség, depresszió és álmatlanság esetén is remek választás, hiszen nyugtató és altató hatású. A depressziós tünetek ellen, valamint a jobb alvásért, sőt fejfájás ellen is egy néhány levélből álló, lobogó vízzel leöntött oldattal javasolt inhalálni. Nyugtató hatású tárkonytea készítéséhez pedig egy marék friss levelet forrázzunk le egy csészényi vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Ebből naponta fogyasszunk egy-egy csészével. Álmatlanság ellen még hatásosabb a szárított levelek forrázása, azokat 40 percig áztassuk forró vízben. Melegen fogyasszuk.

• A tárkony fogyasztása hozzájárul a gyorsabb és hatékonyabb méregtelenítéshez, valamint csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

A tárkony felhasználási módjai

A tárkonyt használhatjuk fűszervajak, levesek, raguk készítéséhez, sültekhez, halakhoz, sertéshez, marhához és baromfihoz is kitűnő, de szinte bármelyik zöldséggel párosítva remek ízélményt ad, továbbá a citrom és a narancs ízét is még teljesebbé teszi.

A tárkony a kiskertekben, akár balkonládákban vagy magaságyásokban is megél, és rengeteg levelet hozhat, tehát érdemes próbálkozni a termesztésével. Jól bírja a napot, de részleges árnyékban is szépen fejlődik, főleg ha a talaj vízelvezető képessége jó, tápanyagtartalma pedig nem túl magas.

Forrás: divany.hu