Egy új kutatásban 1,87 millió, a környezetben fellehető műanyagot vizsgáltak meg. A hulladékot 2018 és 2022 között gyűjtötték össze, a szemét feléről viszont azt sem tudták megállapítani, hogy ki volt a gyártó. A másik felével kapcsolatban azonban meglepő eredményre jutottak. Kiderült ugyanis, hogy az összes vizsgált műanyag közel negyedéért csupán 5 nagy cég felel - írta meg a Qubit.

A TOP 5-ös lista

A Coca Cola már évek óta a toplista első helyén szerepel, a márkát pedig azóta sem taszították le a "trónról". Természetesen nem mindenért ők a felelősek, hiszen a Nestlé és a PepsiCo 2. és 3. helye sem nagy meglepetés. Az említett kutatás alapján a TOP 5-be a Danone mellett még egy dohányipari cég, az Altria is szerepel.

A kutatók szerint azonban jó hír, hogy a hulladékok esetében még rá lehet jönni az eredetükre. A nagyobb baj inkább az, hogy a szemét másik feléről fogalmuk sincs, hogy honnan származik. Emiatt nincs elég nyomás a cégeken, hogy inkább újrafelhasználható csomagolóanyagokat használjak. Sem a közvélemény, sem pedig a piac részéről nem történik semmi, hiszen ami olcsóbban gyártható az eldobható palack, addig a multik sem fognak átállni a bár környezetbarátabb, de drágább megoldásokra.


Minél nagyobb a cég, annál nagyobb a felelősség

Amennyiben az említett gyártók többet tennének a környezetért, akkor annak már rövid távon is látványos hatása lenne. Amellett, hogy jó példát mutatnának, jelentősen csökkentenék a műanyaghulladék mennyiségét.

Sokkal nagyobb probléma, hogy igen nagy mennyiségben fogyasztunk üdítőt és élelmiszert menet közben, amik csomagolása aztán a természetben köt ki. A háztartási fogyasztás esetén nagyobb az esélye, hogy a hulladék a szemétlerakóban végzi, ami bár még mindig káros a környezetre, kevésbé jelent veszélyt, mintha a vízbe vagy az erdőbe hajítanánk azokat.

A műanyagból ráadásul idővel mikronműanyagok képződnek, amelyek végül az emberi szervezetbe jutnak, ahol aztán egészségügyi károkat okoznak. Bár még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mik ezek kockázatok, de az biztos, hogy a mértéktelen szennyezés garantáltan problémát okoz a számunkra.

A Coca Cola már évek óta a lista első helyén szerepel - fotó: pexels.com

A kutatást végzők szerint a nagyobb cégek változtatásai mellett sokkal szigorúbb szabályozásra van szükség, emellett csak a hulladékkibocsátás visszafogása segíthet rajtunk. Ha sikerülne több hulladékból megállapítani, hogy melyik cég bocsátja ki őket, akkor könnyebben találnánk felelősöket is. Hozzátették, hogy az újrahasznosítás kultúráján is bőven van még mit fejleszteni.