A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez. A beérkező adatokból kiderült, hogy hazánk legalább 638 településén 11 629 erdei fülesbagoly telelt.

A felmérésben a lakosság mellett számos helyi csoport, nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata, civil szervezet, óvoda és iskola is részt vett. Így Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók száma.

bagoly

73 tonna károkozó rágcsálót pusztítanak el a Magyarországon áttelelő fülesbaglyok – fotó: Pixabay

Tekintve, hogy egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot igényel, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11.629 bagoly minimum 2 907 250, mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2023/2024-es telelési időszakban.

Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege – 25 grammos egyedenkénti átlagtesttömeggel számolva – 73 tonna!

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell irtószerekkel védekeznie.