Az ötletgazda az egyik termelő, Póczak Balázs, akiről korábban már írtunk.

A rendszerváltás idején még cukorrépa-nagyhatalom voltunk, hiszen több mint két tucat cukorgyár üzemelt hazánkban. A bekövetkező privatizáció, a gazdasági változások, a piacok bizonytalansága és az országba beáramló olcsó dél-amerikai cukor miatt meghirdetett EU-s cukorkvóta miatt azonban gyárbezárási dömping indult, ami feleslegessé tette a termelést.

Mára mindössze egy cukorgyár maradt állva, az osztrák Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt. Kaposváron – ennek termel a márokföldi gazda is a Zala vármegyében, Lenti környékén található földjein. Póczak Balázs most azt szeretné elérni, hogy minél többen foglalkozzanak ezzel az ipari növénnyel a térségben.

cukorrrépa

Képünkön Póczak Balázs, a fotó még ősszel, a betakarítás idején készült – fotó: Horváth Attila

– Ennek érdekében terveink közt szerepel ezen a vidéken egy termelői csoport megalakítása, amely hivatalosan már január elsejétől indulna – árulta el a gazdálkodó. – Az a célunk, hogy összefogjuk a kistermelőket, mert vannak többen is, akik ezzel foglalkoznának, de 5-10 hektár önmagában nem tárgyalási alap, viszont együtt jó pozíciót érhetünk el. Ha komoly mennyiséggel tudnánk kiállni a piacra, akkor azzal már többet ki tudnánk harcolni akár az ártárgyalások során is. Elképzeléseink szerint az inputot mindenki maga szerezné be, csak az értékesítés lenne közös. A vasúti szállítás megoldott a közeli lenti vasútállomásról, ahol egyébként a Kaposvári Cukorgyár és a MÁV közös beruházásában hamarosan olyan fejlesztés kezdődik, ami már a térségben zajló cukorrépa-termelés volumenének növekedését készíti elő, illetve alapozza meg. A pálya felújítására és a rakodótér fejlesztésére kerül sor. Visszatérve a termelői csoportra: úgy tudom, Magyarországon 5-6 ilyen működik, van, amelyik 20-25 éve is létezik és eredményesen tevékenykedik. Ezzel kapcsolatos törekvéseinket egyébként a cukorgyár is támogatja – jelezte Póczak Balázs.