A kertünk ezer féle lehet. Attól függ, milyen az ízlésünk, mire használjuk, milyenben érezzük igazán jól magunkat. Mert a tökéletes kert attól lesz igazán egyedi, hogy jól érezzük magunkat benne. Hogy egy fárasztó nap után jóleső érzés végignézni rajta, sétálni benne egyet, vagy csak leülni egy fa alá, és élvezni egy jó könyvet.

A legjobb pedig, ha a kertünkben nem csak mi érezzük magunkat jól. Ha a kertünk annyira természetes, hogy rengeteg madár és rovar is otthonra talál benne. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kertünk legyen elhanyagolt, csupán azt, hogy azokra az élőlényekre is gondolunk, akiknek nincs a címünkre szóló lakcímkártyája, de ott élnek a környezetünkben, és rengeteget tesznek értünk és a növényeinkért.

cickafark

A cickafark csodás gyógynövény, és szépen mutat a kertben. Fotó: Shutterstock

Ha pedig sikerül odacsalogatni a méheket a kertbe, akkor az tele lesz szép virágokkal, bőségesen termő gyümölcsfákkal, csodás veteményessel. Reggelente madárcsicsergésre ébredhetünk, és nem lesz ritka látvány egy gyönyörű, virágaink szirmán megpihenő pillangó sem. Ezzel pedig azt is elérjük, hogy a családi asztalra is finom gyümölcsök és zöldségek kerülnek. A vázába pedig gyönyörű kerti virágok.

Óvjuk a méheket

A vadon élő méhek állományának csökkenése a házi méheket is utolérte, mely óriási veszélyt jelent a növénytermesztés jövőjére nézve. Sajnos a negatív környezeti hatások, a növényvédő szerek, az egyre kevesebb méhlegelő, mind hozzájárul a méhek számának csökkenéséhez.

Pedig a méhek életbevágóan fontosak számunkra, hiszen a legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől. A méhbarát kert kialakításához telepíthetünk méhhotelt. Ehhez nem is kell más, mint egy kis nádszövet. Tekerjük fel szorosan, majd kössük össze. Vágjunk le belőle egy 30-40 centis darabot, ügyelve arra, hogy a nádszálak könnyen átjárhatók legyenek.

De akár egy fadarabba is fúrhatunk 2-10 milliméteres lyukakat, egymástól pár centiméteres távolságra, ahová szintén könnyen be tudnak költözni a méhek. A méhhotelt esőtől védett helyre kell tenni úgy, hogy a napsütés is érje.


A méhek szempontjából különösen fontos, hogy virágzás idején ne permetezzünk a gyümölcsösben. A füvet is elegendő csak kéthetente nyírni, így több virág marad benne, amelyeket a méhek örömmel látogatnak majd meg.

Ezért fontos a beporzás

A megporzás, vagy más néven a beporzás idegen szóval pollináció. Ez a virágos vagy magvas növények szaporodásának az a mozzanata, amely során a hímivarsejteket tartalmazó virágpor, vagyis a pollen, a nyitvatermők esetében közvetlenül a magkezdeményre, a zárvatermők virágaiban pedig először a termő bibe részére kerül. Innen a bibeszál sejtközötti járataiba pollentömlőt növesztve ér el a magkezdeményhez..

A virágport, azaz a pollent, a szél vagy a rovarok szállítják egyik virágról a másikra. A kinyílt virágok 8-10 napig alkalmasak a megtermékenyülésre. Az anemofil virágokat a szél porozza be. Ezek a virágok dísztelenek, és sok apró virágporszemcsét termelnek. A porzóik hosszan kinyúlnak a virágból, és nem termelnek nektárt. Ez jellemző a nyitvatermőkre, de pár zárvatermőnél is előfordul, mint amilyen a dió, vagy a fűzfa.

levendula

A levendula illata messzire űzi a molyokat, de vonzza a méheket. Fotó: Shutterstock

A hidrofil virágokat a víz porozza be, hiszen ezek a növények a víz alatt élnek. A zoofil virágokat rovarok porozzák be. A rovarok sokkal nagyobb arányban juttatják célba a pollent, mint a szél. Éppen ezért ezekben a virágokban kevesebb a porzó és a virágporszemcse.

Ezekkel a növényekkel a kertedbe csalogathatod a beporzókat

Vannak olyan növények, amelyek igazi méhecske mágnesként működnek, sőt, még a pillangókat is odavonzzák a kertünkbe. A méhek által nagyon kedvelt a levendula, a sáfrány, a kasvirág, a szellőrózsa, a tátika, a napraforgó, a gyűszűvirág, a lilaakác, az orgona és a mézontófű. A pillangók nagyon kedvelik a nyáriorgonát, a sétányrózsát, a bugás lángvirágot, a rézvirágot és a bíbor kasvirágot, de minden virágot szeretnek, amelyeket a méhek is.

1. Levendula

A levendula azért nagyon hasznos növény, mert sok kártevőt taszít, ellenben a beporzókat, a méheket és a pillangókat vonzza. A levendula legjobban a homokos, vagy kavicsos, jó vízelvezetésű talajt kedveli, és imádja a napsütést. Túl sok törődést sem igényel, hiszen jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, így a legtöbb esetben nem is kell öntözni, megelégszik a természet adta csapadékkal. A túlságosan száraz időszakokban azért gondoskodni kell a vízellátásáról.

2. Közönséges cickafark

A közönséges cickafarkot nem csak mi szeretjük, de a pillangók és a méhecskék is. A cickafark nagyon szereti a napfényt, melynek hatására egy nyár során többször is virágba tud borulni. Igénytelen növény, amely előnyben részesíti a szárazabb talajt. .

A cickafark egész évben ültethető. Szaporíthatjuk dugványról, vagy gyökeres dugványról, melyre az ideális időpont a tavasz vagy az ősz. Tavasszal történő ültetés esetén érdemes megvárni, amíg az utolsó fagyok is elmúlnak. Ellenáll a fagyoknak, de nem közvetlenül az ültetés után.

napraforgó

A napraforgó termését a madarak és az emberek is kedvelik. Fotó: Shutterstock

A cickafarkot tápanyagban gazdag virágföldbe érdemes elültetni. A cickafark ültetése előtt a talajt 25-30 cm mélységig fel kell lazítani, a növényeket ezután 20-30 cm távolságra kell elültetni egymástól. A cickafark az ültetést követően nagyon gyorsan növekedésnek fog indulni. A rendszeres öntözés hatására jóval több virágot fog hozni.

3. Napraforgó

A napraforgó nem véletlenül kapta a nevét, hiszen imádja a napfényt, így olyan helyet keressünk neki, ahol kellő mennyiségben hozzá tud jutni. Ráadásul csodaszép növény, amely magára vonzza a tekintetünket és vidámmá varázsolja a kertet. Nem csak mi szeretjük, hiszen a kertünkbe fogja csalogatni a madarakat és a méheket.

Lágyszárú növény, szára belül szivacsos, érés közben durva, érdes felületű kóróvá változik. Gyökérzete mélyre hatoló főgyökérből és dúsan fejlődő oldalgyökerekből áll. Ezeket esőgyökereknek is nevezik, mert csak akkor tudnak igazán kifejlődni, ha a napraforgó kellő mennyiségű esővízhez jutott.

Fészekvirágzatának peremén fészekpikkelyek találhatók, a tányér szélén pedig a rovarokat odavonzó, sárga, nyeles virágok vannak. A virágok szabályos körökbe rendeződnek a tányérban, amelyben a porzók előbb érnek, mint a bibe, így a napraforgót kölcsönös beporzással a rovarok termékenyítik meg. A virágzási időszaka július és szeptember közé esik, virágzatának átmérője pedig akár a 40 cm-t is elérheti. Termése a kaszat.

Minden napraforgó ezernyi pici virágból áll. Minden egyes barna középpont és a köré gyűlt sárga szirmok egy virágot adnak ki. A madarak is imádják a magját. Akár az egész fejet kitehetjük nekik, és szívesen kicsipegetik

4. Kokárdavirág

Ez a gyönyörű virág szintén a kertünkbe vonzza a pillangókat. Túl sok odafigyelést nem igényel, és még a legnagyobb nyári melegekben is megörvendeztet minket virágával. Ráadásul egészen késő őszig gyönyörködhetünk benne.

A kokárdavirág az őszirózsafélék családjába tartozó, lágyszárú növény, amely lehet évelő vagy egyéves. Azért nevezik kokárdavirágnak, mert kívülről, a virág közepe felé haladva, sávokban változik a színe, emlékeztetve a kokárdára. Mivel a gondozása nem igényel különösebb kertészeti ismereteket és előképzettséget, nagyon népszerű a hazai kiskertekben.

kokárdavirág

A kokárdavirág nem véletlenül kapta a nevét, hiszen nagyon hasonlít a kokárdához. Fotó: Shutterstock

Akár magról is vethetjük, akár palántáról is ültethetjük. Ha a magról történő vetés mellett döntünk, válasszunk számára jó vízáteresztő képességű talajt. Bár a kokárdavirág jól tűri a szárazságot, a vetést követően rendszeresen gondoskodni kell az öntözéséről, hiszen csakis nyirkos földben lesznek képesek a magok csírázni. Azonban, amikor előbújnak a kis növények, már csökkenteni kell az öntözés gyakoriságát, ezzel garantálva, hogy minél tovább legyen képes virágba borulni a növény.

Nagyon fontos, hogy a kert melyik részébe ültetjük a kokárdavirágot, hiszen nagyon kedveli a napos fekvést. Semmi esetre se öntözzük túl, azonban kiszáradni se hagyjuk. A pangó vizet nagyon rosszul viseli, így ügyeljünk a mértékletes öntözésére.

Beporzókban és virágokban gazdag kertet kívánunk!