Az EU növényvédőszer-felhasználást korlátozó intézkedései, illetve a támogatási rendszer új, "zöld" irányai egyre fontosabbá teszik a vegyszermentes agrotechnológiai eljárásokat, s ezek sorában a mechanikus gyomirtást. Ezt felismerve dobta piacra a HORSCH nemrég a Transformer VF precíziós sorközművelő kultivátorát, mely mostantól 6 soros változatban is kapható. Az újítással elsősorban a kisebb gazdaságoknak szeretne kedvezni a márka, tudtuk meg Gyurik Bence termékmenedzsertől.

Horsch

A kapakocsik távolsága variálható a kereten, a kapák 15-80 centiméter között bárhová kerülhetnek a vázon – forrás: AXIÁL Kft.

– Az eddigi 6, 9, 12 és 18 méteres munkaszélességű változat mellé hadrendbe állt egy kisebb, kompaktabb 6 soros, 4,8 méteres verzió is, mely azt gondolom, a kisgazdaságok fontos gyomirtó munkagépe lehet – fogalmazott a szakember. –  A Transformer VF a HORSCH új sorközművelő kultivátor-családjának alaptípusa. Nevében a "VF" azt jelenti, hogy a kapakocsik távolsága variálható a kereten, a kapák 15-80 centiméter között bárhová kerülhetnek a vázon. Ezért a Transformerrel akár gabona is sorközművelhető, ami azt gondolom, igazán jó hír a biogazdaságoknak. A sorközműveléssel oxigén kerül a talajba és mobilizálja a tápanyagokat. Sőt, a sorközművelővel szilárd és folyékony műtrágya is kiadagolható. A Transformer "tudja" a hidraulikus kapakiemelést, így a szakaszolás is megoldott. A gép teljesen kompatibilis az ISOBUS szabványokkal, CLAAS Culticam kamerarendszerrel kombinálható.

Horsch

A kétkamerás rendszer képes kompenzálni a napsütés torzító hatását és garantálja a soron tartást – forrás: AXIÁL Kft.

Gyurik Bence azt is elmondta: a keret magassága 660 milliméter, ami alkalmassá teszi a magasabb növésű kukorica, illetve cukorrépa ápolására is. A kétkamerás rendszer képes kompenzálni a napsütés torzító hatását és garantálja a soron tartást. Túlnőtt állomány esetén, ha az erős fedettség miatt a kamerák már nem bírják kezelni a soron tartást, akkor egy utólag is felszerelhető, mechanikus "sortapogató" munkaeszköz biztosítja a pontos munkavégzést.

A munkamélység igen egyszerűen, gyakorlatilag szerszám nélkül állítható. A munkaeszköz-tartó kialakításakor a fejlesztőmérnökök a HORSCH termékekről beérkezett tapasztalatokra támaszkodtak, beépítve azokat. Ez alapján széles és stabil paralelogramma formát használnak, mely révén megfelelő hatékonyság és munkaminőség érhető el kötött, vagy köves talajon is. Ez esetben segítséget jelent, hogy az egyes egységek hidraulikusan terhelhetők. A hidraulika a SectionControl soronkénti elzárásnál is használható.

Axiál

Ha felkeltettük érdeklődésed:

Gyurik Bence
termékmenedzser - gépüzletág

AXIÁL Kft.

6500 Baja, Szegedi út 147.
Mobil: +36 30 978 1743