Egy új német kutatás feltárta, hogyan döntik el a gólyák, mely fajtársaikkal és milyen útvonalon teszik meg az évszakos vándorútjukat.

Összesen 158 madarat szereltek fel jeladókkal, amelyek alapján az egyedek egész életéből adatokat gyűjthettek a kutatók, 3 hónapos koruktól egészen 9 éves korukig, amikor utolsó vándorútjaik egyikére indultak. Ezekből kiderült, hogy a gólyák szándékosan keresnek olyan útvonalakat, amelyeket sok fajtársuk is bejár, és ez különösen a fiatal példányokra jellemző.

„Izgalmas azokat a jeleket látni, hogy a gólyák szándékosan választják, hogy másokkal repülnek együtt. Ahogy gyűlik a tapasztalatuk a vándorutakról, úgy válnak egyre függetlenebbé a társaik hatásától" – mondta a kutatás egyik résztvevője.


Most először sikerült bizonyítani, hogy a gólyák szándékosan egymással vándorolnak, és nem csupán azért, mert ugyanazokat a környezeti körülményeket részesítik előnyben.

Az elemzés feltárta, hogy életkorától függetlenül minden gólya olyan utat választott, amit más gólyák is. Azonban ahogy idősebbé és tapasztaltabbá vált egy madár, egyre kevésbé volt fontos számára a társaság, és inkább választotta az egyéb szempontból kedvezőbb utat, ha már elég tapasztalattal rendelkezett. Tehát a fiatal, még tapasztalatlan példányok sokkal inkább támaszkodnak a társaik tudására a saját túlélésük érdekében.

Forrás: ng.24.hu

Indexkép: Shutterstock