Mi az a mezőgazdasági takarólabda egyáltalán?

A mezőgazdaság számára gyártott takarólabdák (világszerte ismert nevein shade ball, bird ball, esetleg cover ball) olyan élelmiszeripari alapanyagból (HDPE, azaz nagysűrűségű polietilén) gyártott eszközök (levegővel vagy vízzel töltött labdák), melyek alkalmasak lényegében bármilyen folyadék és a környezetük egymástól történő elszigetelésére. A mezőgazdasági takarólabdák 10 cm átmérőjűek és fekete színűek.

A fedni kívánt folyadék felszínére telepítve azok összefüggő réteget alkotnak, és lefedik a felület 91%-át. Ez nemcsak termikus szigetelést jelent (vagyis a 10 cm-es szigetelőréteg alatt a folyadék kevésbé hűl ki vagy melegszik fel), hanem el is zárja a felületet, tehát a párolgás, és a párolgással járó gőzök, gázok, szagok kibocsátása és a térfogatvesztés is mintegy 91%-ban csökken.

takarólabdák

A takarólabdák a fedni kívánt folyadék felszínére telepítve összefüggő réteget alkotnak, és lefedik a felület 91%-át – fotó: Euro-Matic Kft.

Miben segíti önt a mezőgazdasági takarólabdák alkalmazása?

A takarólabdákat olyan helyeken használják ‒ elsősorban kültéren ‒ ahol a folyadékot és környezetét, valamilyen probléma vagy elérhető előny miatt érdemes elszigetelni egymástól.

Jellegzetesen ilyen alkalmazások az öntözőtavak, öntözővíztározók, tűzivíz-tárolók, ahol a párolgási veszteség akár a víz nagy részét „eltüntetheti”, mire felhasználnák. A vízveszteség a vízfelület nagyságától és környezeti paraméterektől függően drasztikus is lehet egy aszályos évben. Ennek az elkerülésére a takarólabda tökéletes megoldás.

felhasználási területek

Felhasználási területek – forrás: Euro-Matic Kft.

Szintén fontos szempont a tározók vízminőségének megőrzése. A labdák jelentős mértékben csökkentik az algásodást és iszap képződést, távol tartják a vízimadarakat a tározótól a velük járó problémákkal együtt. Télen pedig a szigetelő hatásuk miatt a jégpáncélmentes időszak akár a felére is csökkenhet. A labdák a felszínen szorosan egymásmellé rendeződve lebegnek, követve a folyadék hullámzását, mozgásait.

A takarólabdák a feladatukat úgy látják el,hogy a kitárolást, a víz kezelését nem akadályozzák;  közöttük csónakkal, de akár úszva is lehet közlekedni. A betárolás ugyanilyen zökkenőmentes, legyen szó csapadékról vagy csövön érkező vízmennyiségről.

Mezőgazdasági takarólabda algásodás ellen

Mezőgazdasági takarólabda algásodás ellen – fotó: Euro-Matic Kft.

A mezőgazdaságban egy másik kiemelendő felhasználási lehetőség az állattenyésztő telepek (pl.: sertés, szarvasmarha) hígtárgya-tározóinak fedése,hiszen a takarólabdák nagyon jelentősen csökkentik a szagterhelést, miközben megakadályozzák, hogy az értékes ammónia távozzon a folyadékból. A nyugati állattartó gazdaságokban, köztük Bretagne sertéstelepein a takarólabdák használata már evidens, ami nemcsak a környező lakossággal javította a telepek viszonyát, de a munkaerőtoborzásban is érezhető változásokat hozott.

Halgazdaságokban a mezőgazdasági takarólabda módosított változata, a fish ball, a teleltetést, vermelést segíti, illetve védi az állományt a gyenge fagytól, a szélsőséges hőmérséklet ingadozásától, valamint a vízimadaraktól (pl.: kormorán). Télen-nyáron stabilizálja a hőmérsékletet és biztosítja a víz kiváló minőségét.

Gyakori az ipari felhasználás is; az ilyen esetekben a párolgásgátlás mellett a hőmérsékletszabályozás a gyakori elvárás. Ha egy folyadék hőmérséklete (például vegyi vagy biológiai reakciók folyamatosságát biztosítandó) nem mehet egy bizonyos szint alá vagy fölé, az ipari takarólabdák használata lényegesen csökkenti a hűtési vagy fűtési energiaigényt.

takarólabda

A takarólabda teljesen gondozás- és karbantartásmentes, a felszínre telepítve évtizedekig nem kell hozzányúlni, és maradéktalanul ellátja a feladatát – fotó: Euro-Matic Kft.

Praktikum, biztonság, élettartam

Telepítés után a labdák összefüggő „szőnyeget” alkotnak a folyadék felületén, rugalmas, szellőző, mégis biztos takarást adva. A labdák kémiai szerkezete nagyfokú ellenállóságot és UV-állóságot biztosít, a labdák több mint 20 éves élettartama alatt a tapasztalatok szerint nincs mérhető mikroműanyag-szennyezés, alakváltozás vagy funkcióvesztés. A labdákra 10 év gyártói garanciát biztosítunk.

A takarólabda teljesen gondozás-és karbantartásmentes, magyarán a felszínre telepítve évtizedekig nem kell hozzányúlni, és maradéktalanul ellátja feladatát. A labdák telepítése is nagyon egyszerű, zsákokból könnyen a vízre önthetők, ahol maguktól elterülnek. Ez a labdás fedőréteg egyszeri beruházást igényel, és utána gondtalanul élvezhetők az előnyei.  A labdák élettartama végén a felhasznált HDPE alapanyag újrahasznosítható, így nemcsak funkciójában védi a környezetet, de magának a labdának a telepítése sem jár semmilyen környezeti szennyezéssel.

A takarólabdáknak több típusa is létezik. A legegyszerűbb, levegővel töltött kivitel is ellenáll a 80 km/órás szélnek, míg az öntöltő változat akár 150 km/órás szelet is elvisel elsodródás nélkül. (Magyarországon még soha nem mértek 125 km-nél erősebb széllökéseket).

Ismerje meg az Euro-Matic mezőgazdasági takarólabdáiban rejlő megtakarítási lehetőségeket!

Keresse a cég szakértő kollégáit a fenti űrlap segítségével, vagy telefonon a +36304052292 telefonszámon, online a www.euro-matic.eu címen és kérje díjmentes tanácsadásukat, melynek alkalmával megtalálják és kiszámolják önnek a leghatékonyabb szag- és párolgáscsökkentő védelmet! Forduljon hozzájuk bizalommal!