A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

tűz

Szombattól nem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban – fotó: pixabay.com

Tájékoztatásuk szerint a lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, valamint az éghető könnyű biomassza olyannyira átnedvesedett, hogy az már nem okoz tűzveszélyt.

Az időjárási előrejelzés alapján a következő napokban is borult, hűvös időjárás várható, esetenként záporokkal. A csapadék és az alacsony hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is – olvasható a közleményben.


Mint írták, a Nébih - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésével – május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszünteti a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat, vagyis szombattól nem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

A hatóság ugyanakkor felhívta azonban a figyelmet, hogy tüzet rakni erdőterületen a tűzgyújtási tilalom visszavonása után is csak szélcsendes időben, a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken lehet.

A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, és annak biztonságos oltásáról minden esetben kötelező gondoskodni. A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu honlapon tájékozódhatnak – áll a közleményben.