Az agriculture.com azokkal a vadon élő állatfajokkal foglalkozik, amelyek az emberre közvetlen és komolyabb veszélyt nem jelentenek, sőt nagy károkat sem okoznak, de a lakosságot időnként komolyan bosszantják.

Az ilyen állatok (földikutyák, mosómedvék, bűzösborzok stb.) állománya az USA-ban folyamatosan növekszik, és számuk a legutóbbi 15 évben több mint 130  százalékkal szaporodott. Ezért, az utóbbi időben az amerikai farmerek közül egyre többen szorgalmazzák annak engedélyezését, hogy a gazdasági tevékenységüket és házaik táját háborgató ilyen állatokat csapdákkal befoghassák és elriaszthassák, illetve szükség esetén – a hatóságok külön engedélye nélkül – kiirthassák, és erre vonatkozóan a közelmúltban több államban új törvényjavaslatot is előterjesztettek.


A jogszabály tervezet ellen többen azért tiltakoznak, hogy a csapdába esett állatok lehetőleg ne szenvedjenek túl sokat, amit nem könnyű folyamatosan ellenőrizni, ezért inkább a kilövésüket javasolják előnyben részesíteni. Az állatvédők azt még el tudják fogadni, hogy talán megpróbálják félig-meddig a kártevők közé sorolni ezeket az állatfajokat, mégsem lehet azonban úgy bánni velük, mint egy patkánnyal.

Indexkép: Pixabay