Magyarország az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokat és a társadalmi egyeztetést követően 2021. december 30-án az első tagállamok között benyújtotta a Partnerségi Megállapodást a Bizottságnak, olvasható a palyazat.gov.hu-n.

A következő évek uniós és hazai forrásait elsősorban a gazdaságélénkítésre, a kis- és középvállalkozások támogatására, a magyar települések erősítésére, valamint a kutatás, fejlesztés és innovációs célú beruházásokra fordítja a kormányzat.

A dokumentum rögzíti, hogy a 2021–27-es időszakban felhasználható, hazai társfinanszírozással együtt több mint 9000 milliárd forint összegű kohéziós forrásokat milyen fejlesztésekre fordítja az ország.

Fontos megállapítások az összefoglalóból:

  • A források legalább 65 százalékát a 4 legkedvezőtlenebb helyzetű magyar régióba kerül.
  • Az uniós forrásokból a legnagyobb arányban a gazdaságfejlesztési program részesül, így a következő években is jelentős számú pályázat segíti a kis- és középvállalkozások beruházásait, valamint a K+F+I célú fejlesztéseket.
  • Minden korábbinál több pénzt fordítanak a vidéki Magyarország és a magyar települések erősítésére.
  • Kiemelt szerepet kap a közlekedésfejlesztési, illetve a környezeti és energetikai program, amelyek többek között a közösségi és vasúti közlekedés korszerűsítését, valamint a megújuló energiafelhasználás elterjedését segítik elő.
  • A közoktatás fejlesztését, a társadalmi felzárkózási programokat, az egészségügyi és szociális beruházásokat külön operatív program, valamint a magyar Helyreállítási Terv is finanszírozza.

A Partnerségi Megállapodás, majd ezt követően az operatív programok benyújtása az első lépés ahhoz, hogy a 2021-27-es uniós fejlesztési időszakban a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós források lehívhatóak legyenek.

parlament

Partnerségi Megállapodás: a 2021-27-es uniós fejlesztési időszakban a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós források lehívhatóságának első lépése – Fotó: pixabay

Néhány irányadó, adat a dokumentumból (előzetes pénzügyi allokáció és a kapcsolódó nemzeti hozzájárulás összesen, kerekítve):

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz: 6,6 milliárd euró

Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz: 4,3 milliárd euró

Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz: 4 milliárd euró

Digitális Megújulás Operatív Program Plusz: 2 milliárd euró

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz: 3 milliárd euró

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz: 5,2 milliárd euró

Végrehajtási Operatív Program Plusz: 0,9 milliárd euró

Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz: 0,05 milliárd euró

A Partnerségi Megállapodás megtekinthető a pontos adatokkal a palyazat.gov.hu oldalon, ITT.

A mezőgazdaság és a vidékfejlesztés vonatkozásában nagy lépés, hogy az új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó magyar Stratégiai Terv is elkészült, melyet december 30-án nyújtott be a magyar kormány az Európai Bizottságnak.