Történelmi lépésként a lett parlament csütörtökön az uniós országok közül elsőként jóváhagyta az Oroszországból és Fehéroroszországból származó mezőgazdasági import legalább 2025-ig szóló tilalmát – írja az Euractiv.

Ukrajna 2022. februári invázióját követően az EU gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, de ebből kihagyta az élelmiszertermékeket – lehetővé téve ezzel a balti államok számára, hogy nagy gabonatároló kapacitásukkal és kikötői infrastruktúrájukkal az Oroszországból érkező gabona csomópontjává váljanak.

Mára azonban a helyzet olyannyira elfajult az Oroszországból és Fehéroroszországból származó élelmiszerimport miatt, hogy a gazdák ezek behozatalának azonnali tilalmát követelték, amit Edgars Rinkevics lett elnök is támogatott.Lettország Olaszország után az EU második legnagyobb importőre az orosz mezőgazdasági és állati takarmánytermékek terén, a lett mezőgazdasági minisztérium szerint a tavalyi év első 10 hónapjában 280 millió euró értékű behozatal történt, ami az EU teljes importjának 12% -a. Az Európai Bizottság adatai a gabona- és olajosmag-import növekedését is jelzik 2022 és 2023 között, a gabonafélék behozatala 102 000 tonnáról 360 000 tonnára, az olajos magvak esetében pedig 80 000 tonnáról 370 000 tonnára nőtt, ami drasztikus növekedés.

A lett kormány ezért 2025. július 1-jéig megtiltja mezőgazdasági és állati takarmánytermékek behozatalát Oroszországból és Belaruszból Lettországba, valamint az Oroszországból vagy Belaruszból származó mezőgazdasági és állati takarmánytermékek más harmadik országokból Lettországba történő behozatalát.

A tilalom egy hónappal azután lépett életbe, hogy Lettország mezőgazdasági minisztere, Armands Krauze felszólította az Európai Uniót és tagállamait, hogy tegyenek "konkrét és azonnali" lépéseket az orosz élelmiszerimportra vonatkozó szankciók bevezetésére.

Indexkép: Pixabay