Kék zónának nevezik a tudósok és a demográfiával foglalkozó szakemberek azokat a régiókat, ahol az emberek a legtovább élnek. A kék zónák közé tartozik a japán Okinava, a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a görögországi Ikaria, az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda.

Az öt kék zóna lakosainak étkezési és életmódbeli szokásai között vannak nagyfokú hasonlóságok, de mindegyik régiónak megvannak a maga sajátosságai is.

Élelmiszerek, amelyeket a világ öt leghosszabb életű régiójának lakói rendszeresen fogyasztanak

Édesburgonya

A japán Okinaván 100 000 lakosra 68 százéves ember jut. A lakosok étrendje gazdag keményítőtartalmú szénhidrátokban, például lila édesburgonyában. Ez a beni imo nevű, keményítőtartalmú zöldség tele van antioxidánsokkal, és Okinava régióban honos. De a narancssárga édesburgonya is gazdag összetett szénhidrátokban, rostokban és olyan tápanyagokban, mint a béta-karotin.


Tök, bab, kukorica

A Costa Rica-i Nicoya-félszigeten a töknek jelentős szerepe van a helyiek étrendjében, ami kiváló forrása az összetett szénhidrátoknak, az A-vitaminnak, a magnéziumnak és a káliumnak. Az itt élő százévesek az élénk narancssárga tök mellett rendszeresen akár ötféle babfajtát is adnak az ételeikhez, a kukoricát pedig teljes kiőrlésű tortillák formájában fogyasztják. E három összetevő tökéletes egyensúlyt biztosít a szénhidrát, a fehérje és a rost között.

bab

Az itt élő százévesek rendszeresen akár ötféle babfajtát is adnak az ételeikhez – illusztráció: Pixabay

Pecorino sajt

A szardíniaiak a Pecorino sajtra esküsznek, amely hasonlít a parmezánhoz, de tehéntej helyett juhtejből készül.

Fekete szemű borsó

A görögországi Ikarián a fekete szemű borsó az étrend egyik alapanyaga, amely tele van fehérjével és mikrotápanyagokkal.

Mandula

A kaliforniai Loma Linda lakosai gyakran nassolnak mandulát, amely a kék zóna egyik kedvelt alapanyaga, és magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalommal bír.

mandula

A kaliforniai Loma Linda lakosai gyakran nassolnak mandulát – fotó: Pixabay

Mindezen régiók közül Okinava világelső abban, hogy a nők sokkal tovább élnek a megszokottnál, ráadásul betegeskedés nélkül, Szardínia pedig az a kék zóna, amely a világon a legtöbb 100 éves kort megérő férfi otthonát jelenti.

A tudósok és a kék zóna lakosai szerint a hosszú élet titka az étrenden túl a testmozgásban, az életcélban, valamint a kiegyensúlyozott és szoros társas kapcsolatokban rejlik.

Ezek a közösségek kevés húst esznek, mérsékelten fogyasztanak alkoholt, mindennap mozognak, például sétálnak vagy a kertjükben dolgoznak. Mindegyik területen jellemző a kertészkedés, ami mindennapos fizikai aktivitást követel meg, de alacsony intenzitású mozgás. A kék zónák százévesei azonban nemcsak a testmozgást, hanem a pihenést és az alvást is nagyon fontosnak tartják.

Az egyik legfontosabb tényező pedig az, hogy legyen életcélunk, amiért érdemes felkelnünk mindennap! Ráadásul ha van életcélunk, akkor az étkezésünket is könnyebb egészséges mederben tartani. A fentiek pedig a stresszt is nagymértékben csökkentik, aminek jelentős szerepe van a hosszú, egészséges élet tekintetében.

A kék zónák lakosai vallják továbbá, hogy az általános kalóriabevitel csökkentése és az időszakos böjt is jótékony hatással van az egészségre.

Kultúrájukban a munka és a magánélet egészséges egyensúlya érvényesül, és a család mindig elsőbbséget élvez.

kertészkedés

Mindegyik kék zónában jellemző a kertészkedés – fotó: Pixabay

Régiónkénti sajátosságok

Szardínia: Az étrendjük sok teljes kiőrlésű gabonát és növényi alapú élelmiszert foglal magában, húst csak alkalmanként fogyasztanak. A helyiek úgy vélik, hosszú életüket a fizikai munkának és az erős szigeti szeleknek köszönhetik, melyek folyamatosan tisztítják a levegőt.

Okinava: Az erős társadalmi kapcsolatok és a közösségi érzés hozzájárulhatnak a hosszú, egészséges élethez.

Nicoya: Lakói fontosnak tartják a hitet és a családot, életük értelme, célja miatt idős korukban is aktívak maradnak, amely növelheti a várható élettartamot. Étrendjük alig vagy egyáltalán nem tartalmaz feldolgozott élelmiszereket, és főleg alapvető tápanyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag trópusi gyümölcsöket fogyasztanak.

Ikaria: Lakói mediterrán étrendet követnek, és ragaszkodnak a délutáni sziesztához, aminek szintén szerepe lehet a jó egészségi állapotban.

Loma Linda: Túlnyomórészt vegetáriánus étrendjükben leveles zöldségek, diófélék és hüvelyesek szerepelnek, és szoros közösségekben élnek. Hetente egy napot, a szombatot a pihenésnek és a vallásos elmélkedésnek szentelik.

Mind az öt kék zóna lakóira jellemző, hogy sok teljes kiőrlésű gabonát, dióféléket és magvakat fogyasztanak, és a hüvelyesek – lencse, bab, borsó, valamint a szójatermékek – gyakran elsődleges fehérjeforrást jelentenek számukra. Sok halat esznek, rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget, továbbá polifenolokban gazdag élelmiszereket: bogyós gyümölcsöket, szőlőt, kurkumát, vörösbort, kávét és kakaót.