Keserű idők következnek azoknak, akik kedvelik a narancslevet, mert egy olyan betegség ütötte fel a fejét a legnagyobb narancsföldeken, amely megkeseríti a narancs ízét. Ha ez nem lenne már önmagában is elég baj, a ligeteket a klímaváltozás is tizedeli. Egyes termelők a kieső termést már mandarinnal pótolnák a narancslevekben – írja a vg.hu.

narancsfa

A narancsfákat olyan betegség támadta meg, ami korai hullást és keserű ízt okoz – fotó: pixabay.com

Óriásit drágult a narancslé határidős jegyzésára

Az elmúlt évek áremelkedése folytatódik, a világpiacon most is sorra dőlnek a rekordok. Nemrég az okozott pánikot, hogy a vezető világpiaci exportőr Brazíliában a szokásosnál lényegesen gyengébb narancsszezon várható.

Rohamosan emelkednek a narancslé határidős ügyleteinek árai, a folyamat májusban még az addigiakhoz képest fel is gyorsult. A fagyasztott narancslé-koncentrátum kétszer annyiba került kedden, mint egy évvel korábban a New York-i árutőzsdén.

Ez válság. Ilyet még soha nem láttunk, még a nagy fagyok és hurrikánok idején sem

– mondta Kees Cools, a Nemzetközi Gyümölcs- és Zöldséglészövetség (IFU) elnöke a Financial Timesnak.


Mi okozza a kialakult narancspánikot?

A példátlan drágulás oka, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a termés mennyisége. A hiányt és a szezonális ízváltozásokat a termelők jellemzően meg tudják oldani a korábban lefagyasztott gyümölcslevek frisshez keverésével, ez azonban mostantól már aligha jöhet szóba. Azok a fagyasztott tartalékok – amelyeket egyébként is csak két évig használhatnak fel – ugyanis elfogytak.

A piacon eluralkodott az attól való félelem, hogy a hiány az értékesítési láncokat és a narancslé iránti keresletet alapvetően átrendezheti. A termelők egy része már felhagyna a narancstermesztéssel, és sokkal inkább a mandarinra állna át, mivel az ellenállóbb a klímaváltozással szemben.

"Az IFU fontolgatja, hogy kezdeményezi a szabályozás megváltoztatását azért, hogy az ital narancson kívül más citrusfélét is tartalmazhasson. Ehhez először az ENSZ Codex Alimentarius élelmiszerszabvány-kódexét kell megváltoztatni, amihez hozzáigazítanák a nemzeti törvényeket" – fogalmazott Cools.

Nagy problémákat okoz a klímaváltozás és a citruszöldülés

A világ második legnagyobb narancsléexportőre az Egyesült Államok, ahol már két évtizede felütötte a fejét egy olyan, a rovarok által terjesztett, gyógyíthatatlan betegség, ami termést megzöldíti és megkeseríti, majd elpusztítja magát a fát is. A keletkező hiányt Brazília nem tudja pótolni, ugyanis Fundecitrus, – a citrustermelők szervezetének becslései szerint – az idei brazil narancstermésátlag a negyedével kisebb lesz.

Ráadásul a citruszöldülés már Brazíliában is megjelent, az ország délkeleti részén elterülő fő termőterület narancsligeteinek majdnem a 40 százaléka fertőzött. Andrés Padilla, a Rabobank elemzője kiemelte a lapnak nyilatkozva, hogy a brazil narancsligeteket az átlagosnál magasabb hőmérséklet és csapadékhiány sújtotta, olyannyira, hogy még az öntözéses gazdaságokban is károk keletkeztek.

A betegség miatt a narancs korábban kezd el hullni, ami nemcsak azt jelenti, hogy hamarabb kell betakarítani, hanem azt, hogy az íze is más.

A citruszöldüléstől csak a fa gyökerestől történő eltávolításával lehetne megszabadulni, aminek lehetőségével a gazdálkodók nem élnek, inkább leszüretelik a rossz minőségű gyümölcsöt. Iparági vezetők szerint emiatt a fogyasztók valószínűleg évekig érezni és ízlelni fogják ennek a hatását mind a pénztárcájukban, mind a narancslé fogyasztása közben.