Az alma sokak kedvence. Nem is csoda, hiszen finom, egészséges és könnyen hozzá tudunk férni, szinte egész évben. Az almának annyi fajtája van, hogy állítólag, ha mindegyiket meg szeretnénk kóstolni, az több, mint negyven évig tartana.

Habár azt gondolnánk, hogy ha egy gyümölcsnek már most, több, mint tizenötezer fajtája létezik, akkor nem lesz belőle még újabb, ez nem így van. Az almafajták nemesítése nem egyszerű feladat, mégis, a fajták száma egyre csak nő. Az alma tehát úgy néz ki, soha nem fog kimenni a divatból. Így az alma az emberek álma, illetve álomgyümölcse lehet.

Új almafajtákkal kell felvennie a versenyt a régi, ismert fajtáknak

Az Idared, a Jonatán vagy a Gála egészen biztosan ismerősen csengenek, azonban a Rave, a SnapDragon vagy a Frostbite valószínűleg nem sokak számára jelent újabb almafajtákat. Azonban manapság a különleges nevű, végletekig tökéletesített és jól eladható fajták népszerűsége nő egyre inkább - tudjuk meg az index.hu cikkéből.

Washington állam igazi büszkesége például a WA38, illetve fantázianevén a Cosmic Crisp. Ez a szuperalma hatalmas reklámhadjárattal indult útjára 2019. őszén. Az almát két évtizeden át nemesítették, így minden szakértő izgatottan várta. A legtöbb szakértő pedig egyetért abban, hogy a Cosmic Crisp öt éven belül teljesen felforgathatja az almák piacát, habár bőven akad olyan is, aki szerint az új almafajta könnyen eltűnhet az óriási versenyben.

A Cosmic Crisp története 1997-ben kezdődött, amikor a Washingtoni Állami Egyetem (WSU) almanemesítő programjának feje, Bruce Barritt először keresztezte a jól bejáratott, későn érő és sokáig elálló Enterprise és a kiváló állagú, lédús Honeycrisp almafajtákat. Azonban utóbbi nem terjedhetett volna el a piacon, mert az alma héján csúnya rendellenességek mutatkoztak.

alma gyümölcs Cosmic Crisp

Cosmic Crisp kellően kerek, a héja borvörös színű, a húsa krémfehér és sűrű, az íze pedig kellemes. Fotó: Shutterstock

Ekkoriban az állam termelésének jelentős részét még mindig a Red Delicious tette ki, de leszállóágban volt a '80-as évek elejéhez képest, amikor Barritt odakerült a projekt élére. Washingtonban ekkor nagyon sok gyümölcsösben kizárólag Red és Golden Delicious almák nőttek. Az olyan almafajtákkal, mint a Fuji vagy a Gála, csak néhányan mertek kísérletezni, A Red Delicious fajtát azért tartották az egyik legtökéletesebbnek, mert az alma legfontosabb tulajdonságai ekkor a lehető legpirosabb szín, illetve az egységes méret és alak voltak.


Mivel elsősorban a megjelenésre helyezték a hangsúlyt a nemesítések során, az almák belseje el lett hanyagolva, így azok egyre kásásabbak lettek. Barritt első körben azt tanácsolta az almatermesztőknek, hogy vágják ki a nagy öreg fákat, és ültessenek a helyükre sok kisebbet.

Ez a facsemeték karózása miatt elég nagy költséggel járt, azonban a szüretelést és a metszést is megkönnyítette, és az egy holdra eső termést is megnövelte. Nagy szerepet játszott az almaipar megerősödésében is, hiszen a kevesebb pénzből gazdálkodó kistermelők nem tudták tartani a lépést az új viszonyokkal. Barritt-nak volt még egy ötlete. Ez azonban már közel sem volt ilyen népszerű. Azt mondta ugyanis, hogy az ipar túlságosan is egy almafajtára épül, ami az ízét és textúráját tekintve nem tartozik a legjobbak közé.

A szuperalmával elégedett termesztők sokáig nehezményezték és nem támogatták az újabb nemesítő programok megkezdését, azonban idővel rá kellett döbbenniük, hogy kedvencük népszerűsége már közel sem töretlen.

Azért ne felejtsük még el a nevét

Azonban a szuperalma, a Red Delicious uralkodásának még most sincs teljesen vége. Nemzetközi szinten még mindig ez a legnépszerűbb almafajta, és Washingtonban is több mint harmadát teszi ki a termésnek, A Honeycrisp elterjedtté vált, és így folyamatosan csökken az ára, a trónbitorló Gála is hasonló utat járt be, az almák pedig egyértelműen kezdik elveszteni a piacvezető szerepüket, mert egyszerűen nem elég izgalmasak.

Emiatt nem lehetett soha az almákat közvetlenül a vásárlók felé reklámozni, inkább a bolti promóciók voltak mindig is az almákra jellemzők. Sajnos, mivel az almáknak általában nincs izgalmas csomagolása, és hangzatos szlogenje, lassan kezdik elveszteni az eddigi szerepüket, ez ellen pedig csak azzal lehet tenni, ha olyan új kategóriákkal rázzák fel a piacot, amelyek köré márkát lehet építeni.

Például a Pink Lady mára az egyik leginkább márkásított termék lett a világon. Más almákhoz hasonlóan a Cosmic Crisp is a héján található lenticellákon, vagyis paraszemölcsökön át vesz fel oxigént.

Ezen az almán a lenticellák annyira világosak a héj sötétvörös színéhez képest, hogy a tesztelő fókuszcsoportok egy tagja az éjszakai égen látható csillagokhoz hasonlította a gyümölcsöt, így ez lett az első alma, amelyet a fogyasztók neveztek el.

A 22 éves fejlesztés után célegyenesbe jutó Cosmic Crisp esetében egy olyan alma jött létre, amelyik kellően kerek, a héja borvörös színű, a húsa krémfehér és sűrű, az íze pedig kellemes, sőt, a megfelelő körülmények között akár a következő szüretig is eláll. Emellett tárolva is ugyanolyan ropogós marad, mint frissen. Ezek után nem is csoda, hogy az eredetileg 300 ezer facsemete helyett a washingtoni termesztők összesen 4 milliót igényeltek belőle.

Azonban sok probléma is felmerült a gyümölccsel kapcsolatban. Az egyik ilyen a már emlegetett piaci visszaeséséhez kapcsolódik, a Cosmic Crisp ugyanis egyértelműen egy prémium alma. Ezeknél az almáknál a márkaépítés során harcolják ki a magasabb árat, ami jelen esetben átszámítva kilónként 5-600 forint.

A másik probléma, hogy sokan nem ismerik a Cosmic Crisp-et, így csak a nagyon magas árat látják, amely lássuk be, nem túl vonzó. Ha viszont a vásárlók megkedvelik, lehetséges, hogy ugyanolyan kultusz épül majd köré, mint annak idején a szintén prémium almaként induló Honeycrisp köré.

Így legyen alma a kertedben

Amellett, hogy a gyümölcsfák igazán hasznosak, hiszen árnyékkal, jó levegővel és gyümölccsel látnak el bennünket, a virágzó gyümölcsfáknál kevés szebb látvány létezik. Így van ez az almafa esetében is, mely virágba borulva a kertünk ékessége lehet.

Az almafa kedveli a napos, világos helyeket, ezért ilyen helyet válassz neki a kertedben. Arra is ügyelj, hogy amikor eléri teljes méretét, ne legyen zavaró, így ne ültesd a kerítés közelébe, de a házad ablakai elől se takarja el a fényt, és gondolj a lehulló gyümölcsökre is, így érdemes ezeket a szempontokat figyelembe véve kiválasztani a számára és számodra legideálisabb helyet.

Az almafa nem igényes a talajra, de legjobban a jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli.

Az almafát megvásárolhatod konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is. Az ideális ültetési idő ősszel és kora tavasszal jön el. Az ültető gödör legyen kétszerese az almafa gyökérméretének. Ha a talaj fertőzött, alkalmazz talajfertőtlenítő szert. A gödör aljába tegyél egy réteg szerves trágyát, majd tegyél rá egy réteg földet, hogy ne érintkezzen közvetlenül az almafa gyökereivel.

Cosmic crip alma gyümölcs

A Cosmic Crisp igazi szuperalma. Fotó: Shutterstock

Az  almafacsemetét egyenesen állítsd a gödörbe úgy, hogy a szemzési hely mindig kerüljön a földfelszín fölé. A tömörítés után alaposan öntözd meg az almafacsemetét. De ne csak ekkor figyelj oda a folyadékpótlásra. Az almafa rendszeres öntözést igényel.

Ezért egyél sok almát

Az almát már kiskorunkban megszeretjük, amikor az uzsonnánk mellé csomagolja az édesanyánk. Később ivólé formájában is a kedvünkre valónak találjuk, majd a nagymamánk almáspitéje varázsol el minket. De kiváló akár bor formájában, befőttként, lekvárként és teaként is. Sőt, akár még húsok mellé is kiváló, köretként, vagy egy kis mézzel megbolondítva kiváló desszert lehet belőle, nem is beszélve a pongyolába bújtatott formájáról, amelyik szintén igazán finom. Sőt, szárított formában még chipsként is igencsak érdemes fogyasztani.

Nem is csoda, hogy olyannyira kedvelt, hogy hazánkban egy személy átlagos évi almafogyasztása eléri a 25 kg-t. Magas rosttartalma mellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést és a koleszterinszintet.

Az alma magas káliumszintje segít a vérnyomás csökkentésében. Mivel nyáltermelő hatása van, segít csökkenteni a fogszuvasodást. Gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében. A legegészségesebb és legtáplálóbb módja az almának a nyers fogyasztás, amely a héjával együtt történik.

Együnk hát minél több almát, és adjunk neki helyet a kertükben is.