A Texasi Egyetem kutatói felfedezték, hogy az aloe vera növény pozsgás leveleinek külső rétege a jelenleg alkalmazott rovarirtó szerek átlagához képest kétszeres hatékonysággal használható a kártevő rovarok irtásában – olvashatjuk az usnews.com hírportálon.

aloe vera

A felfedezés – a megfelelő gyártási technológia kidolgozásával – elsősorban a drága szereket megfizetni nehezen tudó, szegényebb országoknak jelenthet nagy segítséget – fotó: pixabay.com

A rovarölő hatás elsősorban az aloelevél diklór-metán tartalmának tudható be, és abban is megmutatkozik, hogy a többi növényt károsító rovarok nem támadják meg az aloe vera leveleit.

A szóban forgó növényi rész tulajdonképpen egy évente millió tonnás mennyiségben keletkező és eddig jórészt szemétre kerülő melléktermék, amelynek semlegesítése a növény felhasználóinak pénzbe kerül, sőt a lebomlása során felszabaduló gázok szennyezik a környezetet. Az új felfedezés viszont azt jelenti, hogy melléktermék egy értékes, környezetbarát és mindenek előtt olcsón előállítható növényvédő szer alapanyaga lehet.


aloe vera

Az aloe vera növény pozsgás leveleinek külső rétege a jelenleg alkalmazott rovarirtó szerek átlagához képest kétszeres hatékonysággal használható a kártevő rovarok irtásában – fotó: pixabay.com

A felfedezők a levélhéj szakszerű hasznosítását az Amerikai Kémiai Társaság ez év őszén San Fracisco-ban tartandó tanácskozásán kívánják ismertetni. Néhány növényvédelmi szakértő már korábban is használt aloe gélt rovarirtásra, de csak korlátozott mennyiségben.

Ez a felfedezés – a megfelelő gyártási technológia kidolgozásával – elsősorban a drága szereket megfizetni nehezen tudó, szegényebb és a rovarkártevők pusztításának jobban kitett fejlődő országok (Afrika és Dél-Amerika szubtrópusi országai és India) számára jelenthet különös előnyt.