Az erdőtelepítést sok esetben indokolatlanul használják, és sokkal többet árthatnak vele, mint amennyi előnyt ideális esetben nyújtana – írja az ng.24.hu.

Egy nemzetközi kutatócsoport arról számolt be, hogy Afrika-szerte hatalmas területeket fenyeget az erdősítés annak ellenére, hogy az adott helyek sosem voltak erdők, és nem is alkalmasak rá. Az Afrikai Erdő Helyreállítási Kezdeményezés tervei szerint 2030-ra 100 millió hektár erdőt telepítenének, és több hasonló kezdeményezés indult el a világ többi részén is. A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a kiválasztott terület több mint 60 százalékán úgy akarnak erdőt ültetni, hogy ott erre nincs szükség.


Számos olyan területre is erdőt akarnak telepíteni, amelyek füves térségek, szavannák, így egészen más szerepük van az élővilágban, mint egy erdőnek, ami azzal járna, hogy a szavanna élővilágától vennék el a számukra létfontosságú területet. Ha ez megtörténik, az orrszarvú vagy a gnú például el fog tűnni a területről.

„Az ökoszisztémák helyreállítása szükséges és fontos dolog, de ezt oly módon kell elvégezni, hogy minden egyes adott rendszer számára megfelelő legyen" – mondta Kate Parr ökológus, a kutatás vezetője.

szavanna

Afrika-szerte hatalmas területeket fenyeget az erdősítés annak ellenére, hogy az adott helyek sosem voltak erdők, és nem is alkalmasak rá – fotó: Pixabay

Számos füves térséget fenyeget a fásítás Indiában vagy Brazíliában is, ami – amennyiben megvalósul – sokkal nagyobb ökológiai és társadalmi kárt okoz, mint amennyi haszna lenne a szénmegkötés révén.

Az erdőtelepítések egy része helyett sokkal fontosabb volna megóvni a még meglévő erdőket a pusztulástól, hiszen az erdő nem azt jelenti, hogy fák sorakoznak egymás mellett, hanem egy komplex életközösségről van szó.