Az Agroinform Piacterén bukkantunk erre a hirdetésre, melynek feladója vietnami csüngőhasú malacokat adna el Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, Tiszaföldváron. Öt darab 8 hetes állatkáról van szó, három göbéről (nőstény) és két ártányról (hím).

Aranyos, kedves állatok a vietnami csüngőhasú malacok, de vajon mit kell tudni róluk?

A vietnámi csüngőhasú sertés – mert ez a böcsületes, szakmailag és biológiai szempontból is helytálló megnevezése – a párosujjú patások rendjén belül a sertésfélék családjába tartozó, háziasított faj. Délkelet-Ázsiából származik (mint ahogy a 'vietnami' előtagból már sejthető), a közönséges sertés egyik fajtája, mely valószínűleg kínai ősöktől eredeztethető. Színe általában fekete, de foltos és fehér példányok is előfordulnak.

malac

Öt kedves, húsos malacka keresi új gazdáját – forrás: Agroinform

Gyenge a látása (ez különösen akkor előnyös, amikor a vágás során késsel a kézben közelítenek felé), de kiváló a szaglása és a hallása. A vadon élő egyedek nagy kondában élnek, s a röfögéstől kezdve a visításon át a prüszkölésig, a fogaik segítségével kibocsátott hangokig sokféle módon kommunikálnak. A faj gerince meggörbül, lábai pedig rövidek, ezért az állatok hasa majdnem a földig csüng, innen ered a nevük. Laza bőrükön számos gyűrődés található, de vannak feszes bőrű egyedek is. Meglehetősen szőrös állatok, tömpe orruk és a pofájukon kialakuló mély redők egzotikus külsőt adnak nekik.


A 80-120 centiméteresre növő állat  testtömege 60 és 120 kilogramm közötti. Mindenevő, de főleg a növényi eredetű táplálékot kedveli, a gumókat, gyökereket, bogyókat, gyümölcsöket. Emellett azonban férgeket, csigákat, tojást is fogyaszt. A vadon élő példányok madarakat is megesznek, sőt, megtámadják a gyenge vagy beteg kistestű állatokat is. A koca tipikusan 2-14 kismalacot ellik egyszerre, átlagosan évente egy alkalommal. A malackák születésükkor nagyon kicsik, vakok és gyámoltalanok.

S hogy ha már ennyire cukik, felmerül a kérdés, vajon mit lehet kezdeni velük? Addig tartják őket, amíg végelgyengülésben el nem pusztulnak? Biztosan vannak sokan, akik igen, mert nincs szívük levágni ezeket a kis cuki állatokat. De tudomásul kell venni, ez is haszonállat, a falusi portákon nem a lakások lakója, s bizony, azért tartják, hogy egy hajnalon levágják. Ugyanis kis helyet foglalnak, kicsi a táplálékigényük, ám viszonylag nagy és jó minőségű hústömeget adnak. A tányéron pedig már minden disznó egyforma: cuki falat...