A StoneCycling, észak-hollandiai vállalat egy különleges technológiát dolgozott ki, amellyel a kukoricatermesztés hulladékaiból értékes panelokat lehet előállítani, amelyek bizonyos elhasználódást követően felújíthatók, utána pedig könnyen lebomlanak – olvashatjuk az archdaily.com hírportálon.

kukorica csutka

Hasznosítható a nagy mennyiségben keletkező, de többségében kidobandó, szerves hulladék – fotó: pixabay.com

A gyártáshoz a csutka és a csuhé a legalkalmasabb, de például a szármaradványok és egyéb melléktermékek is felhasználhatók.

A többnyire őrléssel, préseléssel és ragasztással, illetve színező anyag és vízálló bevonat hozzáadásával készülő ilyen panelek főleg belső terek (többek között kórtermek és éttermek) könnyen áthelyezhető elválasztó falaiként és falborító anyagként hasznosíthatók, de belső építéshez szükséges egyéb lapokat is lehet azokból alacsony költséggel készíteni.


Ezek a termékek a jó minőségű kerámialapokat is képesek helyettesíteni, előállítási költségeik viszont jóval alacsonyabbak. Ugyanerre a célra egyébként más növényi hulladékok is jól hasznosíthatók.

Az új eljárás lényege, hogy a nagy mennyiségben keletkező, de többségében kidobandó, sőt esetenként viszonylag magas költséggel ártalmatlanításra kerülő szerves hulladékokat képes hasznosítani, ami biztosítja a nyereséges termelést.