Egyértelműen tartalmazzák a kötelezettségeket a 2007-2013. közötti Új Magyarország vidékfejlesztési program (ÚMVP) keretében a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kiírt jogcímrendeletek, egyebek mellett a vállalt üzemméret teljesítésére vonatkozóan is – közölte a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága hétfőn az MTI megkeresésére.

Az Agrárszektor.hu járt utána annak, hogy több fiatal gazda kapott a napokban kormányhivatali határozatot, amely szerint vissza kell fizetnie az eddig felvett összes támogatást, sokaknak azért, mert nem érték el a vállalt üzemméretet határidőre. A rendeleti megfogalmazásokból ugyanakkor sokak számára nem volt egyértelmű például, hogy az üzemméretet már a negyedik év végére száz százalékban teljesíteni kell. A portál azt írta, hogy a mostani helyzet a félreérthetőnek tartott rendeleti szövegezés miatt alakult ki, és akár egész életeket is veszélybe sodorhat.

Szakértők szerint is félreérthető a rendeletek szövegezése – fotó: Shutterstock

Az államtitkárság erre annyit reagált, hogy a Miniszterelnökség 2014 óta már többször felülvizsgálta az előző támogatási időszak jogcímrendeleteit, annak érdekében, hogy a gazdálkodók sikeresen valósíthassák meg fejlesztéseiket, és minél hatékonyabban használhassák fel a rendelkezésükre álló forrásokat. Az elmúlt 3 évben több felülvizsgálat és módosítás történt, csökkentek a gazdákra nehezedő szankciók is. A 2015-ös programozás során például több milliárd forint – már veszni látszó – támogatási összeget tudtak felhasználni a gazdálkodók.

A tárca jelenleg is dolgozik az ÚMVP teljes időszaka alatt meghirdetett, a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására vonatkozó valamennyi jogcímrendelet szankciórendszerének egységesítésén és enyhítésén. A módosításokkal azt szeretnék elérni, hogy a fiatal gazdák ne kényszerüljenek indokolatlan mértékű visszafizetésekre, emiatt ne lehetetlenüljön el a gazdálkodásuk – írta a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága.