A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.

Energiatároló beszerzése

Lantos Csaba hozzátette, hogy ebbe a körbe tartozóknak lehetőségük lesz támogatással energiatárolót beszerezni, ezáltal ők is félre tudják tenni, hatékonyabban használhatják fel az általuk megtermelt áramot - írta meg az MTI.

Közölte, hogy megnyitották az ipari szereplők számára az energiaközösségek kialakításának lehetőséget, most pedig vizsgálják az önkormányzatok bevonását, végül jöhetnek a társasházak is.

A miniszter azt is elmondta, hogy a Napenergia Plusz programban már több mint 28 ezren előregisztráltak, mostanáig több mint 15 ezer támogatási kérelem érkezett be a napelem és az ehhez tartozó zöldenergia-tároló egység, tehát az akkumulátor telepítésére.

6100 megawatt kapacitás

Ismertette, hogy már most működik a 6100 megawattnyi naperőmű kapacitás, amely eredetileg csak 2030-ra lett tervezve. A nagyjából 3500 ipari létesítmény mellett ez körülbelül 260 ezer háztartási kiserőművet jelent. Jelenleg 5000 megawattnyi, ipari méretű naperőműre van érvényes engedély, amelyek 2026-ig csatlakoznak majd a hálózatra.


"A napelemes boom tehát nem ért véget annak ellenére sem, hogy uniós elvárás alapján idén januártól be kellett vezetni az előnytelenebb bruttó elszámolást a háztartási méretű kiserőműveknél"

- tette hozzá, majd elmondta, hogy a meglévő erőművek és engedélyek esetében sikerült megegyezni a tízéves türelmi időről, ameddig érvényben marad a szaldó elszámolás.

Kiemelte, hogy az új szisztéma kevésbé kedvező, mint a korábbi. A rendszer ugyanis abban a formában már fenntarthatatlanná vált. A betáplálás lehetősége egy ideig elérhetetlen volt, ám a fejlesztések felpörgetésével mostanra 93 százalékban ismét lehet csatlakozni a kiserőművekkel is. A változás azonban mindenkit arra ösztönöz, hogy amit termel, azt saját maga fogyassza el.

Komoly kihívásokkal nézünk szembe

Lantos Csaba a lapnak azt is elmondta, hogy a járvány, a háború, valamint a szankciók által kialakult energiaválság hatalmas kihívás elé állította az országunkat. Mivel Magyarország importra szorul, az energiahordozók világpiaci ára pedig folyamatosan emelkedik, így a számlánk hétmilliárdról tizenhétmilliárd euróra nőtt.

Több intézkedésre lesz szükség ahhoz, hogy az ellátásbiztonság fenntartható legyen és a kormány meg tudja tartani a rezsicsökkentést, amely jelenleg is a kontinens legalacsonyabb árait biztosítja a családok számára.

Nem jó a kitettség

Elmondta, hogy nem jó, hogy a magyar energiaellátás ennyire kitett a külföldinek, ugyanakkor nemzetközi összevetésben nem áll rosszul hazánk. Az éves fogyasztás importigénye hatvannégy százalékos. Az országunk földrajzi adottságai miatt a teljes energiaszuverenitáshoz csodára van szükség, de ettől még nyugodtan törekedhetünk az arány csökkentésére. Aláhúzta, hogy a kormánynak ez egy határozott célkitűzése.

Második paksi erőmű

Kiemelte, hogy a második paksi erőmű működése után valóban előfordulhat, hogy önállóak leszünk, de így is lesznek olyan időszakok, amikor importálnunk vagy exportálnunk kell. A koncepció két elemre épül majd fel: a nukleáris és a megújuló energiára. Előbbihez kell az, hogy befejezzék a Paks II. beruházást, valamint szükség van a meglévő blokkok üzemidejének húszéves meghosszabbítására.

A Paks II. projektről azt is elmondta, a talajszilárdításnál tartanak, ami egy nagyon fontos eleme ennek a folyamatnak.

A rendszer a korábbi formában már fenntarthatatlanná vált - fotó: pexels.com

"Ez egy kipróbált, első osztályú technológia. Ha pedig mind a két erőmű, vagyis összesen hat blokk egyszerre dolgozik majd, az kielégíti az ország akkori áramszükségletének több mint a felét. Ma ez a termelés a kétharmadára is elegendő lenne, csakhogy addigra az elektromobilitás terjedése és az elektrifikáció miatt több elektromos energiára lesz majd szükség - fűzte hozzá, majd úgy folytatta:

"Az új erőmű legalább hatvan évig szolgálja majd a magyar emberek energiaellátását, reméljük, mire elkészül, már régen magunk mögött hagyjuk ezt a szörnyű háborút. A magyar kormány az első perctől a tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza."

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal honlapján nemrégiben először jelent meg - a jövőben negyedévente frissülő - adatszolgáltatás a meglévő csatlakozási pontokról. Az információk elősegítik az üzemeltetők és fejlesztők egymásra találását, jellemzően naperőművek mellett kaphatnak helyet szélkerekek vagy tárolók anélkül, hogy ehhez időigényes és költséges hálózatfejlesztésre lenne szükség.