Zuhanó gázár

A pénteki szállításra szánt határidős gáz ára mintegy 21 százalékkal esett a szerda estihez képest a héten, amint az európai vezetők téli energiaválság elhárítására irányuló tervei elkezdtek formát ölteni.

A lavina azt követően indult el, hogy az Európai Bizottság megerősítette, hogy "sürgősségi intézkedéseken" dolgozik, a német kormány pedig kijelentette, hogy "felkészült" a télre.


Csütörtökön 9 százalékot zuhant, a jövő heti brit szállítású nagykereskedelmi gázár, míg az egyhavi határidős gázár 6 százalékkal esett. A korrekciós folyamatok már a hét elején elindultak, ehhez az is elegendőnek bizonyult, hogy az Európai Bizottság közölje: "teljes erőbedobással" dolgozik egy sürgősségi csomagon, valamint megvizsgálja a villamosenergia-piac strukturális reformját."

A Bizottság csütörtökön azt is közölte, hogy az energiaárak korlátozására és a villamosenergia-kereslet csökkentésére vonatkozó lehetőségeket vizsgálják az energiaköltségek emelkedésének kezelésére irányuló közelgő javaslatok részeként.

Mechthild Wörsdörfer, a bizottság energiaügyi főigazgató-helyettese az Európai Parlament energiaügyi bizottságának ülésén nyilatkozva kijelentette: "A villamosenergia-árakra vonatkozó sürgősségi intézkedéseken dolgozunk. Lehet, hogy a villamosenergia-kereslet csökkentésével kapcsolatban is lépünk".

A lavina azt követően indult el, hogy az Európai Bizottság megerősítette, hogy

A lavina azt követően indult el, hogy az Európai Bizottság megerősítette, hogy "sürgősségi intézkedéseken" dolgozik, a német kormány pedig kijelentette, hogy "felkészült" a télre. Kép: Unsplash

Péntekre letisztult a kép

Pénteken aztán maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megszólalt és a következőket mondta:

"Európának ársapkát kell bevezetnie az orosz vezetékes gázra, hogy meghiúsítsa Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a blokk energiapiacának manipulálására tett kísérleteit."

Az elnök olyan intézkedéseket is szorgalmazott, melyek valamilyen formában megadóztatják az áramszolgáltatók által a gázválságból bezsebelt váratlan hasznot, és a pénzt a kiszolgáltatott polgárok és vállalatok támogatására lehet fordítani. „Szilárd meggyőződésem, hogy itt az ideje megállapítani az Európába irányuló orosz vezetékes gáz árának felső határát” – mondta von der Leyen újságíróknak a német konzervatív képviselők Murnau városában tartott találkozóján.

„Európai szinten javasolhatunk gázárplafont, és európai szinten találhatunk jogalapot arra, hogy válság idején sürgősségi intézkedésként ideiglenesen lecsökkentsük az említett  profitot”

– tette hozzá. Az EU jelenlegi villamosenergia-piacán a kereslet kielégítéséhez szükséges utolsó erőmű (ami gyakran egy gázerőmű) által meghatározott áron adják el a termelők az energiát, ami azt jelenti, hogy a gázárak legutóbbi megugrása megemelte az áram költségét is.

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei szeptember 9-én találkoznak, hogy megvitassák az áremelkedésre adott válaszukat. Ursula von der Leyen szeptember 14-én ismerteti majd a Bizottság sürgősségi uniós intézkedésekkel kapcsolatos elképzeléseit az árcsúcs leküzdésére – mondta csütörtökön a bizottság egyik magas rangú tisztviselője.

Az elnök olyan intézkedéseket is szorgalmazott, melyek valamilyen formában megadóztatják az áramszolgáltatók által a gázválságból származó váratlan hasznot, és a pénzt a kiszolgáltatott polgárok és vállalatok támogatására lehet fordítani.

Az elnök olyan intézkedéseket is szorgalmazott, melyek valamilyen formában megadóztatják az áramszolgáltatók által a gázválságból származó váratlan hasznot, és a pénzt a kiszolgáltatott polgárok és vállalatok támogatására lehet fordítani. Kép: Unsplash

Északi (Z)ÁRamlat 1

Oroszország szeptember 3-án szombaton nem indította újra a gázt a nemrég leállított az Északi Áramlat 1-en, a fő Európába irányuló gázszállítási útvonalon, ami újfent élénkítette a téli üzemanyaghiánytól való félelmet - írta a Reuters. Most éppen egy turbinában keletkezett olajszivárgásra hivatkoznak, és meglehetősen hirtelen mondták le az újraindítást.

A Északi Áramlat legutóbbi leállása, amely Oroszország szerint addig fog tartani, ameddig a javítások elvégzése miatt szükséges, recesszióba billentheti és energia-korlátozásokra kényszerítheti a nagy európai gazdaságokat.

A gázhiány miatt szombaton Svédországot pénzügyi támogatási csomagot jelentett be az energiacégek számára. "Ha nem cselekszünk, komolyan fennáll a pénzügyi rendszer zavarainak veszélye, ami a legrosszabb esetben pénzügyi válsághoz vezethet" - mondta Magdalena Andersson miniszterelnök.

„Putyin megosztottságot akar teremteni, de az üzenetünk egyértelmű: nem fog sikerülni”

- mondta Andersson. A Siemens Energy közölte, hogy nem kapott megbízást a Gazpromtól a javítási munkák elvégzésére, de rendelkezésre áll, hozzátéve, hogy a Gazprom által bejelentett szivárgás általában nem befolyásolja egy turbina működését, és a helyszínen lezárható.

Oroszország szeptember 3-án szombaton nem indította újra a nemrég leállított fő Európába irányuló gázszállítási útvonalát az Északi Áramlat 1-et, ami újfent élénkítette a téli üzemanyaghiánytól való félelmet - írta a Reuters.

Oroszország szeptember 3-án szombaton nem indította újra a nemrég leállított fő Európába irányuló gázszállítási útvonalát az Északi Áramlat 1-et, ami újfent élénkítette a téli üzemanyaghiánytól való félelmet - írta a Reuters. Kép: Pixabay

Hétfőn újra áremelkedés jöhet

"A globális földgázárak valószínűleg erősen emelkedni fognak hétfőn, ahogy a piacok alkalmazkodnak a legújabb Gazprom-manőverekhez" - mondta Tom Marzec-Manser, az ICIS gázelemzési részlegének vezetője a Twitteren. A szombati leállásról szóló kérdésre Paolo Gentiloni gazdasági biztos elmondta, hogy az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy az tartsa be az elfogadott energiaszerződéseket, de kész megfelelni a kihívásnak, ha Moszkva ezt nem teszi meg.

A német hálózati szabályozó szerint az ország gázellátása jelenleg biztosított, de a helyzet törékeny, és nem zárható ki a további romlása sem.

A nagykereskedelmi gázárak 2021 augusztusa óta több mint 400 százalékkal emelkedtek meg, megszorongatva a megélhetési válság által már amúgy is sújtott háztartásokat, és egyes energiaéhes iparágakat, például a műtrágya- és alumíniumgyártókat a termelés visszafogására kényszerítve. Az Európai Bizottság szerint az Európába irányuló orosz gázszállítás teljes leállítása, ha hideg téllel párosul, akár 1,5 százalékkal is csökkentheti az EU átlagos bruttó hazai össztermékét (GDP), ha az országok nem készülnek fel erre előre.

Az európai gáztárolók most átlagosan majdnem 80 százalékban tele vannak, megközelítve ezzel a november 1-jére kitűzött uniós célokat.

Kéne az a gáz

A Wood Mackenzie kutatói szerint a magas földgázárak miatt az európai kereslet a márciusig tartó hónapokban 7 százalékkal az ötéves átlag alatt lesz, így a tél végére a tárolók feltöltöttségi szintje a "legjobb esetben" 31 százalékon állhat majd. Massimo Di Odoardo, a Wood Mackenzie gáz és cseppfolyósított földgáz (LNG) kutatásért felelős alelnöke elmondta: "Az erős LNG- és a nem orosz gázvezetéki import hozzájárult ahhoz, hogy az európai gáztárolók szintje augusztus végére 80 százalékra emelkedett, ami felülmúlta a várakozásokat. Várakozásaink szerint ez október elejére 86 százalékra emelkedhet. Ha a szeptemberi háromnapos karbantartást követően az Északi Áramlatból származó orosz gázáramlás a jelenlegi szinten folytatódik, Európa képes lehet arra, hogy az idei és a következő telet a kereslet korlátozása nélkül vészelje át." - mondta Di Odoardo, amikor még úgy volt, hogy szombat reggel újraindul a gáz áramlása.

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal közölte, hogy az augusztus 28-val befejeződő héten az Egyesült Királyságban a gáz átlagára 30 százalékkal emelkedett, ami az eddigi legmagasabb szint 2022-ben.

A nagykereskedelmi gázárak 2021 augusztusa óta több mint 400 százalékkal emelkedtek meg, megszorongatva a megélhetési válság által már amúgy is sújtott háztartásokat, és egyes energiaéhes iparágakat, például a műtrágya- és alumíniumgyártókat a termelés visszafogására kényszerítve.

A nagykereskedelmi gázárak 2021 augusztusa óta több mint 400 százalékkal emelkedtek meg, megszorongatva a megélhetési válság által már amúgy is sújtott háztartásokat, és egyes energiaéhes iparágakat, például a műtrágya- és alumíniumgyártókat a termelés visszafogására kényszerítve. Kép: Unsplash

Magyarországi energiahelyzet

A hazai energetikai projektekben már eddig is aktív Hiventures 4,5 milliárd forintos keretösszeggel kötött hosszú távú stratégiai megállapodást a naperőműveket építő Solar Markttal - közölte a tőkealap-kezelő csütörtökön az MTI-vel. Az együttműködés keretében a tervek első lépéseként Kelet-Magyarországon készítenek elő egy 100 MWp csúcskapacitású naperőműparkot, ami már kétoldalú forgatós technológiát alkalmaz; nemcsak a közvetlen, hanem a visszaverődő napsugarakat is hasznosítja, és akár 14 és fél ezer háztartást képes ellátni környezetbarát energiával. A 200 hektáron megvalósuló beruházást három további nagy kapacitású létesítmény előkészítése követi, amelyek révén a zöld energiához kapcsolódó befektetésekben aktív Solar Markt portfóliója elérheti a több mint 250 MWp naperőművi kapacitást.

A közlemény szerint ezzel a kapacitással éves szinten több százezer tonnával lehet csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást. A cégek zöme ma komolyan mérlegeli hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodás megkötését, mert a jelenlegi energiapiaci bizonytalanságok és szélsőséges áringadozás mellett felértékelődött a lokálisan megtermelt, független és kiszámítható áron megvásárolható zöldenergia.

A mátrai erőmű tavaly a hazai villamoserenergia-termelés mintegy egytizedét adta, ez a következő években további beruházásokkal növelhető.

A mátrai erőmű tavaly a hazai villamoserenergia-termelés mintegy egytizedét adta, ez a következő években további beruházásokkal növelhető. Kép: Wikimedia

Újra fellendülő bányászat

Az egész világra kiterjedő energiaválság felértékelte a hazai bányászat, és a hozzá kapcsolódó innováció és tudományos kutatások szerepét - hangsúlyozta Palkovics László a 72. Országos Bányásznapon csütörtökön Salgótarjánban. Palkovics László kifejtette: a világpiacon rendkívüli mértékben megdrágultak az energiahordozók, de már nem csak az a kérdés, hogy mennyibe kerül a gáz és az olaj, hanem az is, hogy meg tudjuk-e szerezni ezeket, ezért a kormány legfontosabb feladata, hogy gondoskodjon Magyarország energiabiztonságáról.

A hosszabb távú megoldás érdekében hét pontos intézkedési tervet fogadtak el, ennek része a mátrai erőmű blokkjainak újraindítása, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozása, valamint a hazai gáztermelés növelése, másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre.

A mátrai erőmű tavaly a hazai villamoserenergia-termelés mintegy egytizedét adta, ez a következő években további beruházásokkal növelhető, ezzel párhuzamosan a lignitbányászat felfuttatására is sor kerülhet 2025-ig, az erőmű tervezett bezárásáig. A magyarországi lignitkitermelés fokozatos lépésekben haladva ismét elérheti a közel  6 millió tonnás szintet  évente, a barnaszén bányászata pedig az átlagos 50 ezerről akár évi 280 ezer tonnára is emelhető - mondta Palkovics, hozzátéve, jelenleg dolgoznak a bányászati intézkedési terven.

A belföldön kitermelt szénhidrogének mennyiségének növelését a Corvinus projekt célozza, melyben szerinte a helyi vállalkozók is lehetőséget kapnak majd, illetve elmondta, hogy a klímacélok továbbra is fókuszban maradnak.


(Forrás: theguardian, MTI)