Sokszor szembesülünk azzal a betakarítás utáni számolgatásnál, hogy én ugyan kiadtam a nitrogén műtrágyát, eső is esett elég, de még sincs hasznom! Vajon miért?

plantacone

A nitrogén a legmobilisabb, legkönnyebben lemosódó tápelem. Védeni kell, nem mindegy, hogyan, mikor és milyen formában, dózisban adjuk ki. A régi megszokott módszert követve a nitrogént általában még mindig bevonatlan kalcium-ammónium-nitrát, karbamid vagy ammónium-szulfát formájában egyszerre, szükségtelenül nagy mennyiségben és nem a megfelelő időszakban adjuk ki, így annak 60%-át az első nagyobb csapadék lemossa, illetve a talajban lévő mikroorganizmusok elfogyasztják, vagy ammónia, nitrogén formájában egyszerűen elillan. Egy kiadós eső, illetve megfelelően rossz körülmények esetén a tápanyagveszteségünk 85%-os lehet!

Gyakorlatilag a hektáronként műtrágyára kiadott pénz több mint felét minden évben kidobjuk az ablakon. Ezen a pazarló gyakorlaton változtatni kell!

A növények a kiegyensúlyozott, rendszeres, folyamatos, jó minőségű kis adagokban adott tápanyagot és vizet ugyanúgy meghálálják, mint az emberek vagy az állatok. Ezt sajnos még mindig figyelmen kívül hagyjuk. Pedig létezik erre már hatékony, takarékos és környezetbarát műtrágyázási megoldás is.

napraforgó

2023 Beled, Magyarország, olajnapraforgó, a burkolt Plantacote műtrágya kapszula szépen dolgozik – fotó: Kertcenter.com

A Plantacote 2M 30-7-7+2MgO+Te szabályozott tápanyag-leadású, karbamid nitrogén alapú műtrágya használatával mindez elkerülhető, a termés sokkal biztosabb, kiegyenlítettebb és egyöntetűbb lesz.

A fent említett problémát az okos gazdák ma már nagyon egyszerűen, plusz anyagi vagy műszaki erőfeszítés, külön ráfordítás nélkül orvosolják, sőt, még pénzt is takarítanak meg, ha például a PLANTACOTE úgynevezett szabályozott tápanyag-leadású, bevonatos, tartamhatású műtrágyáit használják. Ezt csak egyszer, vetéssel egy menetben kell kiadni és a hőmérséklet emelkedésével 12 °C-tól emelkedő ütemben (a növény igényeit követve) a termesztési ciklus folyamán végig (általában 4 hónap) adja ki magából a tápanyagokat.

plantacote plantacote

Plantacote műtrágya megjelenése és csomagolása – fotó: Kertcenter.com

Egy másik jelentős veszteségeket okozó probléma, hogy a termésátlagok a területünkön, parcelláinkon belül is nagyon hullámzóak, nagyon eltérőek. Egyértelműen érezhetjük, hogy egy jobban, egyenletesebben hasznosuló műtrágya segítségével sokkal jobban kihasználhatnánk a területeinkben rejlő termelési kapacitást. A Plantacote használatával ezt is orvosolhatjuk.

a burkolt Plantacote műtrágya kapszula eredményessége

2023 Beled, Magyarország, olajnapraforgó, a burkolt Plantacote műtrágya kapszula eredményessége – fotó: Kertcenter.com

A Plantacote-nál a speciális burok, bevonat egy biopolimer háló, mely maga is 1,5 év alatt a talajban szétesve nitrogénforrásként szolgál.

Ha odatesszük a szabályozott tápanyag-leadású műtrágyát a növény közelébe, alávetéssel egy menetben, akkor arra sem pocsékol el feleslegesen energiát a növény, hogy a tápanyag után menjen. A hatékonyságot, takarékosságot egy megfelelően precíz MINOS AGRI vető-műtrágyaszóró géppel is jelentősen fokozhatjuk.

A Plantacote burkolt karbamid alapú komplex előnyei:

 • Egyszeri kijuttatás alaptrágyaként vagy sorba szórva, vetéssel egy menetben!
 • 30-50 %-al kevesebb, de lényegesen jobb műtrágya!
 • Sokkal magasabb, hatékonyabb tápanyag-hasznosulás.
 • Kevesebb munka és gép óra (traktorok, üzemanyag, munkaerő, idő megtakarítás).
 • Nem tömörítjük a talajt.
 • Nincs sor tiprás.
 • Automatikusabb és biztonságosabb termesztés.
 • Nem kell rámennünk a területre amikor az fel van ázva.
 • +AÖP pont jár a használatért = magasabb területalapú támogatásban részesülünk
 • Kevesebb talaj-, és környezetszennyezés

lajnapraforgó, a burkolt Plantacote műtrágya kapszula eredmény

2023 Beled, Magyarország, olajnapraforgó, a burkolt Plantacote műtrágya kapszula eredménye – fotó: Kertcenter.com

Nem ígérjük, hogy kétszer annyit fog termelni feleannyi műtrágyával. Viszont azt egyértelműen meg tudjuk ígérni, hogy közel feleannyi, de bevonatos Plantacote műtrágyát egyszer kiadva, teljes biztonságban érezheti magát, és ha ezt kiegészíti Kiplant AWAKEN tápanyagtermelő hasznos mikrobiológiai oltóanyaggal, akkor, akár 20%-al több és sokkal egészségesebb növényei, jobb termése lesz, mint korábban. És gondoljunk csak bele, micsoda plusz megtakarítás, ha mondjuk két kamion helyett csak egy kamion műtrágyát kell és csak egyszer kiszórnunk, és az biztonságban ott van és még akkor sem vész el, ha áll a területen a víz.

Plantacote kezelt ls kezeletlen kukorica

Bal oldalt: Plantacote, jobb oldalt kezelt és kezeletlen takarmánykukorica, Beled Magyarország 2023. – fotó: Kercenter.com

A karbamid – A valóság, a nemzetközi, tudományos kutatásokkal alátámasztott tények!

karbamid

Karbamid molekula szerkezeti képlete – forrás: Kertcenter.com

A karbamid műtrágya előnyei

 • Olcsó
 • Kiváló nitrogéntartalom
 • Alacsony előállítási költség, mivel természetes forrás
 • Nem gyúlékony, nem táplálja az égést, kockázatmentes a tárolása
 • Széles alkalmazási kör, mindenféle növényhez és talajhoz semleges pH-érték
 • A növényekre és a talajra ártalmatlan

Hogyan kell használni a karbamid műtrágyát?

A karbamidot tavasszal vetéskor kell kijuttatni, de nem szabad közvetlenül érintkeznie a magokkal. Fejtrágyaként is alkalmazható az egész vegetációs időszakban. Mivel a karbamid magas nitrogén-koncentrációjú, ezért kiadás előtt pl. földdel vagy homokkal kombinálva lehet használni. A karbamidot nem szabad kiadni, ha a talaj sok szabad vizet tartalmaz, vagy valószínűleg csapadék várható és három napig nedves marad a föld az alkalmazás után.

A karbamid más műtrágyákkal való keverése

A karbamid könnyen keverhető mono-ammónium-foszfáttal (MAP) vagy di-ammónium-foszfáttal (DAP). A karbamidot azonban nem szabad szuperfoszfáttal keverni, kivéve, ha közvetlenül a keverés után egyből ki is juttatják, mivel a karbamid reagál szuperfoszfátot felszabadító vízmolekulákkal. Ez nedves anyagot eredményez, amelyet később nehéz tárolni és kiadni.

Semmilyen burkolatlan nitrogén műtrágyát, így a karbamidot sem javasolt ősszel, tél alá kiadni, mivel az enyhe csapadékos tél során a nitrifikáció, kipárolgás, kilúgozódás, lemosódás nagyon sok nitrogén elvesztésével jár, kivéve, ha a karbamid nitrogént burkolt, tartamhatású, szabályozott tápanyag-leadású Plantacote formában adjuk ki, mely hosszú hónapokra képes megvédeni a tápanyagok elvesztésétől, mivel a műtrágyát körülvevő biopolimer háló pólusai csak plusz 12 °C fölött nyílnak ki és kezdenek a talajhőmérséklet emelkedésével azonos ütemben nitrogént kiengedni a burokból.

Ilyen korszerű karbamid komplex például a hazai szántóföldi termesztésben is nagy sikerrel és kiváló eredményekkel használt Plantacote 2M 30-7-7+2MgO+Me melynek használatával a hazai termelők is biztonsággal érnek el nagyon jó termésátlagokat évek óta.

Tehát, a karbamid, szakszerűen használva, megfelelő időben és formában kiadva jó, egyszerű és olcsó, szerves eredetű, környezetkímélő nitrogén tápanyagforrás, ezért az AÖP-ben például a használatáért plusz pont jár.

plantacote

Egyszóval, legyünk precízek, okosak és igényesek. 2023-at írunk. Használjuk ki a mai okos technológia nyújtotta lehetőségeket annak érdekében, hogy többet, jobban, kevesebből és környezetbarátabban, fenntartható módon termeljünk!

Kéki László, Kertcenter.com