A növényevő állatok mezőgazdasági károkat okoznak, és ezzel az emberrel kerülnek konfliktusba, a saját fennmaradásukat is veszélybe sodorva – írja az ng.24.hu.

A növényevők elleni védekezés minden gazdának érdeke, azonban vagy igen költséges, vagy erkölcstelen, illetve védett állatok esetén tiltott módszerrel lehet(ne) csak hatékonyan fellépni, ezért hasznos lenne egy olyan eljárás kifejlesztése, amellyel ártalommentesen lehet a károkat okozó növényevőket távol tartani.

A Sydney-i Egyetem kutatói most bemutattak egy módszert, mellyel a növényevőket orruknál fogva lehet elvezetni az ember számára fontos növényektől. A módszer az állat saját ízlésén alapul: ha a megvédendő növényeket olyan illatúvá tesszük, amit a növényevők nem kedvelnek, akkor azt el fogják kerülni. Ezzel már sokan régóta próbálkoznak, azonban általában valamilyen, az állat számára idegen anyaggal, amihez az hamar hozzászokik, és továbbra is felfalja, amit akar.


Ezért az a cél, hogy olyan illatanyagot használjunk, amit az állat ösztönösen kerül, például egy másik növény szagát. A kutatók ezért olyan illatanyagokat állítottak elő, melyek a növényevők által utált növények szagát utánozzák, és így anélkül lehetett az állatokat elvezetni a védendő növényektől, hogy azokban kár keletkezett volna. Ezzel a módszerrel rengeteg terményt és védett növényt lehet megóvni.

A kutatók mocsári kengurukon, valamint elefántokon is tesztelték a módszert, és megbizonyosodtak róla, hogy az illatutánzattal tökéletesen távol lehetett tartani az állatokat a megvédendő növényektől.

A növényevők által utált és elkerült növények illatával állatvédelmi aggályok nélkül lehet őket távol tartani, és nincs szükség költséges beruházásokra (pl. kerítés) sem.

Indexkép: Shutterstock