Oda a nullszaldó

A Magyar Energiahivatal új rendeletének köszönhetően több tízezer magyar családra hárul most jelentős plusz költség – írta meg az rtl.hu.

A rendelet megszünteti a kedvező éves szaldó elszámolást a már működő napelemeknél is.

Röviden és tömören ez azt jelenti, hogy a szolgáltató a jövőben nem ad áramot a felhasználónak a nyáron megtermelt többletenergia fejében, melynek köszönhetően a napelemes rendszer megtérülési ideje jelentősen kitolódik. A rendelet 2024-től vonatkozik már meglévő napelemekre is, vagyis onnantól már ezek sem használhatják az éves szaldó elszámolást, és ezt ráadásul a telex.hu vette észre az energiahivatal egyik novemberi rendeletében, vagyis dacára a súlyos anyagi terheknek, melyeket magával hoz, nem verték nagydobra.

A szolgáltató a jövőben nem ad áramot a felhasználónak a nyáron megtermelt többletenergia fejében.

A szolgáltató a jövőben nem ad áramot a felhasználónak a nyáron megtermelt többletenergia fejében. Kép: Pexels


Uniós rendelettel magyarázzák

Az érintett szakmai szövetség szerint az unió visszamenőleg nem ír elő ilyen rendeleteket, így ezzel nem lehet indokolni a lépést, és maga rendelet valószínűleg amúgy is több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Weisz László az RTL Híradónak nyilatkozó nyugdíjas azzal számolt, hogy a nyáron megtermelt többletenergiát a szolgáltató átveszi, és télen ennek a terhére ad áramot a felhasználónak. Az ő téli áramtermelése 110-120 kilowatt körül van, így ő télen már mínuszban lesz.

Az új rendelet mindenesetre megakadályozza, hogy a felhasználó a nyáron megtermelt többletenergiát értékesíthesse.

A havi elszámolás szerint így a téli áramfogyasztás jelentősen megdrágul majd, és a napelemeket használók többletkiadásai megnövekednek. A nyilatkozó szerint a kormány eddig támogatta a napelemeket, de az új rendelet ellentmond ezeknek a támogatásoknak. Weisz László szerint a rendelet szöges ellentétben áll az eddig kommunikált állami célokkal, amelyek a megújuló energiaforrások elterjesztésére irányulnak, valamint a klímavédelmi célokkal is, és mindennek a tetejébe az ősszel dömpingszerűen telepített napelemrendszerek megtérülési ideje drasztikusan megnőhet.

A havi elszámolás szerint így a téli áramfogyasztás jelentősen megdrágul majd, és a napelemeket használók többletkiadásai megnövekednek.

A havi elszámolás szerint így a téli áramfogyasztás jelentősen megdrágul majd, és a napelemeket használók többletkiadásai megnövekednek. Kép. Pexels

Az mindenesetre borítékolható, és a szakmai szövetség is úgy véli, hogy az új rendelet alapján az áramszolgáltatók összességében növekvő hasznot fognak elérni.

A rendelet 2024-től lép életbe, és mind a szakmai szövetség, mind pedig a napelemes rendszerrel rendelkező családok ellenezik, hiszen csökkenti a lakosság megtakarítását és a környezetvédelmi célokat is veszélyezteti. Az RTL Híradó szerint az energiahivatal az új rendelet kapcsán nem adott részletes indoklást.

Nemrég még a zöld átállás kapcsán – ahogy mi is megírtuk – komoly vállalásokat tett a kormány a lakossági és céges napelemek és naperőművek és a szélenergia magasabb szintű kihasználása kapcsán.

A zöld átálláshoz kapcsolódó reformok:

  • a villamosenergia szabályozás átalakítása,
  • a szélenergiát célzó befektetések megkönnyítése,
  • a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházások engedélyezési eljárásának egyszerűsítése,
  • a hálózati csatlakozási folyamat átláthatóságának és kiszámíthatóságának javítása,
  • az energiahatékonysági programok eredményességének növelése: a támogatott épületfelújítások esetében az energiafogyasztás 30 százalékos csökkentésének előírása.

(Forrás: rtl.hu)