LNG Kanadából

Trudeau szerint a cseppfolyósított földgázt Kanada keleti partjairól exportálnák Németországba, ezzel enyhítve Európa gázpiaci válságát. A miniszterelnök múlt hétfői montreali kijelentése ugyanakkor sokakat meglepett, lévén Kanada az atlanti-óceáni térségében nincsenek exportlétesítmények. Három napja Trudeau még azt mondta, hogy Kanada „nem sok mindent” tehet rövid távon Európa energiaellátásának növelése érdekében, de múlt hétfőn az Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón már úgy nyilatkozott, hogy:

„Ez megvalósítható, van ehhez kapcsolódó infrastruktúra.”


Trudeau ugyanakkor nem beszélt a megvalósíthatóság időbeli lehetőségeiről, akkor sem, amikor kifejezetten erről kérdezték. Scholz háromnapos látogatáson járt Kanadában, Robert Habeck alkancellárral és a Volkswagen AG és a Mercedes-Benz vezérigazgatóiból álló üzleti delegációval. A Reuters szerint a megvalósítható nem biztos, hogy azt jelenti, hogy meg is lesz valósítva, tekintettel arra, hogy Európa már az idei év végéig kétharmadára akarja csökkenteni az orosz gázvásárlást.

Trudeau szerint a cseppfolyósított földgázt Kanada keleti partjairól exportálnák Németországba, ezzel enyhítve Európa gázpiaci válságát.

Trudeau szerint a cseppfolyósított földgázt Kanada keleti partjairól exportálnák Németországba, ezzel enyhítve Európa gázpiaci válságát. Kép: Pexels

A függőségek felszámolása

Trudeau elmondta azt is, hogy szerinte megkérdőjelezhető üzleti okok miatt nem haladtak előre a javasolt exportlétesítmények kiépítésével, bár azt is hozzátette, hogy Kanada keleti partja „messze van a nyugat-kanadai gázmezőktől”. A kanadai prioritás most az azonnali megoldásokon és a meglévő infrastruktúrán van.

„Jelenleg a legjobb lehetőségünk az, hogy továbbra is hozzájáruljunk a globális piachoz, hogy felpörgessük a gáz és energiatermelésünket, hogy Németország és Európa más forrásokhoz is hozzáférhessen a jelenlegieken felül”

– mondta Trudeau. Az év elején Kanada az orosz ukrajnai háború által kiváltott energiaválságra reagálva ígéretet tett arra, hogy az év végéig napi 300 000 hordóval egyenértékű olaj- és gázkitermelést hajt végre. De mivel Kanadának nincsenek part menti exportlétesítményei, szinte az összes olaja és gáza egyetlen piacra, az Egyesült Államokba kerül. A kanadai kormány ígérete, hogy olajat és gázt küld Európába, megkövetelve a vállalatoktól, hogy a Mexikói-öböl amerikai részéről küldjenek szállítmányokat.

Scholz három tartományt érintő látogatásának célja a szövetségesek közötti kereskedelem és befektetések felpörgetése, különösen a kritikus ásványok, a megújuló energiaforrások és a zöld hidrogén üzemanyagok terén.

Scholz három tartományt érintő látogatásának célja a szövetségesek közötti kereskedelem és befektetések felpörgetése, különösen a kritikus ásványok, a megújuló energiaforrások és a zöld hidrogén üzemanyagok terén. Kép: Pexels

Zajlik az átállás

Oroszországot a közelmúltban Norvégia váltotta fel Németország első számú gázszállítójaként. Scholz kanadai látogatása a baráti támogatás gyakorlatába illeszkedik, ami a kereskedelmi kapcsolatok legújabb trendje. Németország Kanadát a klímasemleges energia hosszú távú szállítójának tekinti, mivel igyekszik teljesen leállni az orosz olajról és gázról. Kanada, akárcsak az Egyesült Államok, a G7 tagja, és egyike a legnagyobb olaj- és gáztermelőknek, igyekezvén befektetőket vonzani, hogy előmozdítsa saját zöld ipari forradalmát.

Scholz három tartományt érintő látogatásának célja a szövetségesek közötti kereskedelem és befektetések felpörgetése, különösen a kritikus ásványok, a megújuló energiaforrások és a zöld hidrogén üzemanyagok terén. A Bloomberg jelentése szerint a Volkswagen AG és a Mercedes-Benz szerződéseket írt alá az akkumulátorok nyersanyagainak biztosításáról, a két vezető Torontói látogatásakor.

(Forrás: Reuters)