A legyek és egyéb repülő vérszívó rovarok világszerte a szarvasmarha telepek megszokott kísérői. Ezek a rovarok nemcsak bosszantják az állatokat, de különböző fertőzéseket is terjesztenek, és az általuk kiváltott stresszhatás jelentősen csökkenti a tehenek teljesítményét, az állattartók pedig egyelőre kevés eszközzel rendelkeznek a jelenség kezelésére – olvashatjuk a news.unl.edu hírportálon.

tehenek

A legyek és egyéb repülő vérszívó rovarok világszerte okoznak kellemetlenségeket a szarvasmarháknak – fotó: pixabay.com

Az ellenük korábban alkalmazott szerek is gyérítették ugyan a vérszívók állományát, de a hasznos rovarokat, többek között a beporzókat is elpusztították, miközben pedig az élősködők fokozatosan rezisztenciát fejlesztettek ki azok ellen.

Az amerikai Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói David Boxler, entomológus szakértő irányításával, 15 éves munkával kifejlesztettek egy célzott rovarirtó szert a szóban forgó, legelői vérszívók ellen. A kutatócsoport korábban már kidolgozott az EcoVet hatékony szert a lovak nyugalmát háborgató legyek ellen.


A legutóbbi legelői kísérletekben a kutatók azt tapasztalták, hogy a legyek elkerülték azokat a teheneket, amelyek átmentek az újonnan kidolgozott szert szóró automata permetező alatt.

A környezetbarát új készítmény egy pálmaolaj alapon kifejlesztett szerves vegyület, amely kifejezetten a vérszívó legyeket irtja, illetve riasztja. A kutatók jelenleg a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) jóváhagyását várják a teheneket védő szer engedélyezésére.