2024. január 16-17-én az egyik projektpartner – a Balaton-felvidéki Nemzeti Park – területén, Keszthelyen került sor a projekt keretében létrejött Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) évkezdő találkozójára – írja a nak.hu.

A kétnapos program első napján a megnyitót követően a jelenlévő résztvevők röviden bemutatkoztak és megosztották az eddig kihívásaikat, idei évre kitűzött célokat, és egyéb átfogó gondolataikat, tapasztalataikat a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat működése kapcsán.

A projektben résztvevő partnereken túl meghívást kapott a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz) is, amelyet Dr. Wagenhoffer Zsombor, Kovács-Mesterházy Zoltán és Dr. Szentes Szilárd képviselt.

A MÁSz részvétele azért volt fontos, mert a gyepes élőhelyek természetközeli kezelési módszereinek kapcsán kikerülhetetlen, hogy a gazdálkodók, állattenyésztők érdekeiről is szó essen. Ahhoz, hogy hatékony lehessen a gyepkezelés nem lehet figyelmen kívül hagyni őket.

Gyepterületeink fenntartásában és jó állapotának megőrzésében kulcsszerepet játszanak azok a szakemberek, akik a gyepes területeken legeltetést, kaszálást folytatnak, így a projekt megvalósítása során is kiemelt figyelmet fordítunk a velük való kapcsolattartásra, hatékony együttműködésre.

A találkozó második napján a résztvevőknek lehetőségük nyílt egy tereplátogatáson részt venni, amely során a batyki láprétet mutatták be közelebbről a kollégák – olvasható a nak.hu cikkében.

LIFE IP GRASSLAND-HU és Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat Találkozó – fotó: NAK


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a GRASSLAND-HU projekt egyik partnere. Ugyan az eredeti projektterv szerint a NAK-nak nem volt feladata a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálattal, annak sem létrehozásában, sem működtetésében. Azonban a NAK már meglévő országos hálózatával, falugazdász-hálózatával, szaktanácsadókkal számos együttműködési lehetőség mutatkozik, ahol a felek kölcsönösen segíthetik egymás szakmai munkáját.
A NAK most azért kapott meghívást a GYTSZ rendezvényére, hogy bemutatkozhasson a zöld átállást támogató egység (ZTE), és megvizsgálják a jövőbeni lehetséges együttműködési területeket.

A lehetőségek között szerepel a NAK országos weboldalának használata, ahol szakmai cikkeket tudunk megosztani, ez a szintén országosan megjelenő NAKlap-ban is rendelkezésre áll.

A megyei rendezvényeken a falugazdászokkal közös tájékoztatók szervezése által jobban megismerhetik egymást a szakemberek és kialakíthatják, hogyan tudják segíteni, könnyíteni egymás munkáját.

A szaktanácsadók számára a GYTSZ képzési anyaga kreditpont szerzési lehetőséget is jelenthet, így bővítve szaktudásukat és a gazdálkodók számára is bővíthetik az ismeretszerzést. Számos területen mutatkozik együttműködési lehetőség, az országos lefedettséggel és a hatékony kommunikációval tudjuk biztosítani a gazdálkodók és a projekt céljai egy eredményes együttműködés keretében valósuljanak meg – írja a nak.hu.