Egész erdőket pusztít el, már jelen van Európában is, ahol egyelőre nincs természetes ellensége – ez a japán cserebogár, melyet nyugodtan nevezhetünk "gyönyörű szörnyetegnek".

Ugyanis nagyon attraktív, csaknem egy centiméteres bogár. Teste ragyogó fémes zöld – de akadnak lilás színű példányok is –, szárnyfedői sárgás, narancssárgás, vagy barnás színűek, a potroh két oldalát pedig szőrpamacsok láthatók. Mondjuk, nem is a szépségével van baj, hanem a kártételével, számos országban keseríti meg az erdészek és gazdák életét. A nagyon gyorsan szaporodó japán cserebogár képes szinte teljesen tarra rágni a gazdanövényt, kártétele nagyon súlyos lehet. Éppen ezért a szakemberek intenzíven dolgoznak azon, hogy elejét vegyék a szaporodásának és terjedésének, mielőtt súlyosra fordulna a helyzet.

A kártételt az imágó, vagyis a kifejlett bogár, valamint a lárvája okozza. Utóbbi a talajban fejlődik és többszázféle növény gyökerével képes táplálkozni. A bogár pedig a fák lombozatát fogyasztja; több száz növényen képes megélni. Az észak-olaszországi szőlőtermesztők 2019-ben igen súlyos kárt szenvedtek az invazív kártevő miatt, akkor növényenként átlagosan 200 cserebogarat számoltak össze, amelyek 30%-kal csökkentették a levélfelületet – mindössze tíznapos táplálkozási időszakuk alatt.

A szaporodás mértéke, gyorsasága függ a környezeti feltételektől is. Mivel a lárva a talajban fejlődik, bizonyos talajnedvesség óhatatlanul szükséges ahhoz, hogy a lerakott tojások, illetőleg a már kikelt lárvák ne száradjanak be. Ezért a gazdagabb csapadékellátottságú, nedvesebb területeken képes nagy egyedszámot produkálni – száraz, homokos talajon valószínűleg nem is képes megtelepedni, vagy csak nagyon kis számban. Tehát hazánkban inkább a csapadékosabb nyugati országrészben és az Északi-középhegységben adottak a feltételek a gyors és tömeges szaporodáshoz.


A japán cserebogár, ahogyan arra a magyar elnevezése is utal, az ázsiai szigetországból származik és az 1900-as évek elején a kereskedelemmel jutott el az Egyesült Államokba, majd onnét tovább Európába.

A japán cserebogárnak jócskán van természetes ellensége, a gond csak annyi, hogy az őshazájában. A tengerentúlon történtek kísérletek arra, hogy Japánból telepítsenek át olyan rovarfajokat, amelyek gyéríthetik az állományt, ám ezek nem hozták meg a várt eredményt.

Bizonyos rovarölőszerek hatásosak a rovarfaj ellen, de vannak más, természetbarát kísérletek is: Svájcban speciálisan kiképzett kutyák segítségével igyekeznek felkutatni a japán cserebogár lárváit. Az egyedi elképzelés ötletgazdái Aline Lüscher környezetmérnök és Chiara Baschung kutyakiképző. A kísérleti projektben hét kutyát képeztek ki a kártevő lárváinak felkutatására.