Egyes növényi kártevők igen ellenállóvá váltak a növényvédő szerekkel szemben, egy új módszer azonban óriási segítséget jelenthet a velük szembeni védekezésben – írja az ng.24.hu.

Számos rovar ráadásul nem csupán azzal károsítja a terményeket, hogy megrágja azokat, hanem növényi vírusok terjesztésével is. Ilyenek például a hagymát károsító, egy milliméteres dohánytripszek is, melyek több súlyos növényi vírust terjesztenek.

A rovarhálók segítenek megakadályozni, hogy a kártevők fizikailag elérhessék a növényeket. Ezek a hálók általában fehérek vagy feketék, és most kiderült, hogy a legfontosabb tulajdonságuk éppen a színük. Ezért japán kutatók most egy piros rovarhálót készítettek, ugyanis 2015-ben észrevették, hogy sokkal kevesebb a tripsz a növényeken, ha a növényt piros fénnyel világítják meg.


Az évek során számos kísérletet végeztek, melyek során kiderült, hogy a tripszeket távol tartó háló piros színe is kiváló védelmet jelent. Ráadásul nem kell a háló szemméretének a tripsz méretéhez alkalmazkodóan aprónak lenni, így több fényt is tud átengedni.

A piros rovarhálók használatával annyival kevesebb tripsz jutott a növényekhez, hogy negyedével-felével csökkenteni lehetett a vegyszerek használatát.

Azt még nem tudják a kutatók, hogy hogyan fejti ki a hatását a piros háló, hiszen a tripsz nem látja ezt a színt; az is lehet, hogy a szín a növényre hat valamilyen módon. Az is kérdés még, hogy a vizsgált újhagyma hozamára hatással van-e a piros háló.

Továbbá a nagyobb lyukaknak köszönhető szellősség hatása, hogy a gombabetegségekre is kevésbé lesz fogékony a növény.

Indexkép: Pixabay