A mezőgazdaságban tevékenykedő munkáltatóknak tisztában kell lenniük az egyéni védőeszközök juttatásának szabályaival. A konkrét munkahelyre, konkrét munkakörre vonatkozó egyéni védőeszköz meghatározása ugyan munkavédelmi szaktevékenység, de mégis hasznos iránymutatást adnak a témában készült szakmai kiadványok – olvasható a nak.hu tájékoztatójában.

munkevédelem

A munkavállalót számos olyan fizikai veszélyforrás, veszélyes anyag, biológiai és egyéb hatás érheti, aminek a feloldása komplex védelmet feltételez – fotó: pixabay.com

A munkahelyi kockázatértékelés jelenti a kiindulási pontot

A munkahelyi kockázatértékelés elvégzésének célja az egészséget nem veszélyeztető biztonságos munkavégzés feltételeinek a megteremtése. A dokumentumot munkavédelmi szakember állítja össze, meghatározva benne a megelőző és védelmi intézkedéseket. A sorrendiségét tekintve ezek vonatkoznak:

  • az ún. kollektív műszaki védelemre
  • a munkaszervezési intézkedések megtételére
  • az egyéni védelemre

A mezőgazdasági munkafolyamatok során a fenti prioritások közül gyakran kell alkalmazni az egyéni védelmet, mert a munkavállalót számos olyan fizikai veszélyforrás, veszélyes anyag, biológiai és egyéb hatás érheti, aminek a feloldása komplex védelmet feltételez.


Az egyéni védőeszköz juttatási rend elkészítése olyan munkavédelmi szaktevékenység, amely csak munkavédelmi szakember közreműködésével bonyolítható le.

Ugyanakkor a munkáltató feladata és egyben felelősségemegfelelő védőfelszerelés beszerzése, annak megfelelően dokumentált átadása, a viselés megkövetelése, annak időszakos pótlása.

Éppen ezért célszerű, hogy a munkáltató is tájékozott legyen a témában – javasolja a nak.hu  – amit a következő linkre kattintva te is megtehetsz: Munkavédelem, Foglalkoztatás-felügyelet