Az Agroinform Menőgazdászok Facebook-csoportban a minap egy tag az után érdeklődött a többieknél, hogy az általa kiszemelt traktorforgalmazó cég vajon megbízható-e. Attól ugyanis érdeklődésére azt a választ kapta, hogy vagy utazzon el a vállalkozás külföldi telephelyére és nézze meg a traktort személyesen, vagy a vételár 25 százalékát egy szállítmányozási cégnek utalja el, illetve helyezze letétbe és ezt követően utóbbi leszállítja a gépet. Átvételtől számítva 5 napja van a vevőnek arra, hogy kipróbálja, s ha mégsem kéri, visszaveszik a traktort.

Ahogy mondani szokták, a puding próbája az evés, így biztosan nem állítható, hogy ha olvasónk elutalja a kért összeget, nem fog megérkezni a traktor, de sajnos, számos példa van utóbbira.

Néhány éve például Tolna vármegyében történt hasonló eset. A vármegyei rendőr-főkapitányság korábbi beszámolója szerint egy nő tett feljelentést. Ugyanis az egyik, használt cikkeket árusító portálon traktort akart vásárolni. A hirdetővel megegyezett a vételárban és egymillió forintot át is utalt neki. Megbeszélték a jármű szállításának módját is, azonban ezt követően az eladó már nem volt elérhető. Ilyen és ehhez hasonló interneten történő vásárláshoz köthető csalás sajnos, még mindig előfordul.


Annak érdekében, hogy senki ne váljon áldozattá, érdemes megfogadni a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Amennyiben lehetőség van rá, főleg nagy értékű termékeknél, személyesen nézze meg a megvásárolni kívánt árucikket!
  • Vásárlás előtt mindig ellenőrizze az eladót a róla írt visszajelzések és a közölt adatok alapján!
  • Lehetőség szerint válassza az utánvételes vásárlás lehetőségét!
  • Ebben az esetben, ha nem csalásról van szó, akkor a csomag mindenképpen megérkezik!
  • Ha az összeget előre elutalja, mindig jegyezze fel, vagy mentse le azt a számlaszámot, melyre elutalja a pénzt!
  • Amennyiben webshopban vásárol, mindig ellenőrizze, hogy ki üzemelteti az oldalt! Az eladónak a weblapon mindig fel kell tüntetnie címet, adószámot, cégjegyzékszámot.
  • Ha bankkártyás fizetést választ, annak adatait csak a bank online fizetésre létrehozott felületén adja meg! Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal valódi banki oldal, rendelkezik-e tanúsítvánnyal!