Átírná a kormány a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet úgy, hogy B kategóriás vezetői engedéllyel megszerezhető legyen a C és CE kategóriás vezetői engedély, rövidítve az ahhoz kapcsolódó képzési időt, valamint csökkentve a költségeket. A változtatás a vezetői engedélyekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálná – írja a 24.hu.

A C kategóriás jogosítvány autóbusz és a trolibusz kivételével a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik, valamint az ilyen gépkocsiból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvények vezetésére, a CE-jogosítvány pedig a C kategóriájú tehergépjárműből és nehéz pótkocsiból álló szerelvény vezetésére jogosít fel.


Az indoklás szerint a tervezet megteremti a lehetőséget arra, hogy egy kombinált, C és CE kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot B kategóriás vezetői engedéllyel is el lehessen kezdeni, és annak eredményeként megszerezni a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő C és CE kategóriás vezetői engedélyt. Ha rövidül a képzési idő és csökken a költség, az lehetővé teszi, hogy a képzésben részt vevők gyorsabban munkába állhassanak, ami csökkentené a fuvarozói piacon kialakult gépkocsivezető-hiányt.

A jelenlegi szabályok szerint nem lehet egyszerre megszerezni a C és E kategóriás jogosítványt, és a CE kategória feltétele az érvényes B és C kategóriás, nem kezdő vezetői engedély.

Indexkép: Pixabay