A 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen Dr. Zoltán Péterrel, az UBM Csoport szakemberével beszélgettünk a cég hitvallásáról, stratégiájáról. Az UBM csoport 27 év alatt jutott el idáig, két fő területen tevékenykednek. Egyrészt takarmány nagykereskedelemmel foglalkoznak: az elmúlt évben 1,7 millió tonna alapanyagot forgalmaztak, (gabonákat, szóját, olajosmagokat) amelyek a takarmányipar alapanyagait szolgáltatják részben itthon, részben az exportpiacokon (Olaszországba, Németországba, Ausztriába exportálnak).

A másik fő terület a takarmánygyártás, takarmányfejlesztés: 630 ezer tonna keverék takarmányt gyártottak az elmúlt időszakban – ezzel Magyarországon piacvezető takarmánygyártó cégének számítanak.

Az elért eredmények ellenére sem állnak meg, hiszen van egy erős közgazdasági kényszer a növekedésre, az erőforrások koncentrációjára, ami az elmúlt 2-3 évben meglehetősen jól sikerült az UBM-nek. Dinamikusan növelték az árbevételüket, a hazai piaci pozíción túl pedig sikerült a régióban is megfelelő terjeszkedést megvalósítaniuk. A magyarországi 4 takarmánygyáruk mellett van egy-egy gyáruk Szlovákiában és Romániában, és Szerbiában is nagyon erőteljes a jelenlétük.

Az UBM célkitűzése az, hogy a következő 2-3 évben évi 15-20 százalékos árbevétel-növekedéssel a jelenlegi 200 milliárd konszolidált árbevételt 3 év alatt körülbelül 330-350 milliárdra emeljék fel, annak megfelelő nyereséghányaddal. Ez azért is fontos, mert a tőzsdére készülnekegyetlen agrárcégként a Budapesti Értéktőzsdén indítanak el részvényjegyzést, amivel további tőkét fognak bevonni, részben a saját fejlesztéseik finanszírozására, akár itthon, akár más régióban.

Ez egy nagyon lényeges eleme a fenntartható növekedésnek, hiszen a cégnek egészségesnek, dinamikusnak kell lennie, de mindez nem valósítható meg a partnerek nélkül. A partnereik szakmai és gazdasági sikere teszi lehetővé az UBM sikerességét is – mondta Dr. Zoltán Péter.

Két másik nagyon fontos tényezőre is tekintettel kell lenni: az egyik, hogy nem érhetők el termelési, gazdasági sikerek, ha nincs folyamatos fejlődés, fejlesztés a cégen belül. Az innováció széles területen szükséges: a cégvezetés innovációja, az alkalmazottak, az eszközök innovációja, és szigorúan vett szakmai innováció is lényeges. A cég sikeres ebben is, hiszen elvihették a Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nagydíját egy pálmaolaj-mentes szarvasmarha takarmánysor kidolgozásával és a kiállítás első díját is állattenyésztés, takarmányozás kategóriában.

A második fontos tényező, hogy a cég működésének teljesen átvilágítottnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a részvényeseknek joga van ahhoz, hogy mindenről tudjanak, beleértve a cég teljesítményét, eseményeit, megfelelőségét minden területen (társadalmi, környezeti, cégirányítási).

Például a környezetvédelem terén mindenki számára láthatóvá kell tenni a takarékos vízfelhasználást, a környezeti szennyezőanyag-kibocsájtás csökkentését, a szeméttermelés mérséklését. A társadalmi felelősségvállalást is vizsgálják, ahogy a dolgozókkal való bánásmódot, vagy a cégirányítást is.

További információkat az UBM Csoport tevékenységéről ezeken az elérhetőségeken találhatsz:

UBM CSOPORT

2085 Pilisvörösvár,
Kisvasút utca 1.

ubm csoport