A német Leibniz Intézet egyik közelmúltban megjelent tanulmánya – a Brandenburg tartomány gyenge talajain, Dr. Jörg Shaller irányításával végzett kísérletek eredményeire hivatkozva – arra mutatott rá, hogy a szilikát alapú trágyák alkalmazása lényegesen javíthatja az ilyen talajok vízháztartását, azok búzatermését pedig akár 80 százalékkal növelheti – olvashatjuk a zalf.de hírportálon.

talaj

A szilikát alapú trágyák alkalmazása lényegesen javíthatja a talajok vízháztartását – fotó: pixabay.com

Ennek az egyszerűen és viszonylag olcsón végrehajtható műveletnek elsősorban a vízvisszatartás szempontjából van jelentősége, és a talajok feljavításához az úgynevezett amorf szilikát a legalkalmasabb, mivel az szivacsként szívja magába a vízmolekulákat.

A szilikátok tehát – ahol van lehetőség azok kihordására – viszonylag alacsony költséggel jelentős segítséget nyújthatnak a szárazság enyhítésében.


A kutatócsoport bebizonyította, hogy a talaj legfelső, 20 cm-es rétegében a szilikáttartalom egy százalékkal történő növelése mintegy 40 százalékkal több felvehető vizet biztosít a növények számára, ami „életmentő" lehet egy aszályos időszak áthidalásához és ezzel a termésveszteség elkerüléséhez.

A kutatások eddigi eredményeit "Science of the Total Environment" című folyóirat közölte.