Május második dekádját nagyfokú időjárási változékonyság jellemezte. A nappali maximum hőmérsékletek általában 20 Celsius-fok fölött alakultak, de éjszakánként gyakran süllyedt 10 fok alá, ami erős hajnali harmatképződést eredményezett – írja legújabb szántóföldi előrejelzésében dr. Apponyi Lajos a novenyvedoszer.hu-n.

gabona

A csapadékosabb körzetekben a legnagyobb veszélyt továbbra is a kalászfuzáriózis jelenti – fotó: pixabay.com

Mint írja, bár a csapadék több hullámban érkezett fölénk, de kiadós esőt csak kevés helyen kaptunk, emiatt az Alföld több tájegységében továbbra is jellemző a felszíni talajréteg kiszáradása.

Közeleg az érés időszaka a kalászos gabonáinknál, ezt jól jelzi az őszi árpa „szőkülése",  és az, hogy a búza a tejesérés stádiumába lépett. A csapadékosabb körzetekben a legnagyobb veszélyt továbbra is a kalászfuzáriózis jelenti.

A hőmérséklet emelkedése miatt az általánosan jelentkező sárgarozsda járvány fokozatosan veszít jelentőségéből, helyette azonban jelentősen megnőtt a vörösrozsda megbetegedés kialakulásának veszélye. A kezdeti tünetek már országszerte jelentkeztek, amelyből akár erősebb fertőzés is kialakulhat.


A gabonalisztharmat és a különböző levélfoltosságokat előidéző kórokozók elérték a 2.-3. levélemeletet és a zászlóslevelet. Ezek megvédése nagyon fontos a növény számára, mert a kalászban fejlődő szemeket a lombozat felszáradása miatt csak ezek tudják táplálni.

Fokozatosan telítődnek a szemek az őszi káposztarepce becőiben. A korábbi évekhez viszonyítva emelkedett a becőszúnyog fertőzöttség, ami szoros összefüggésben van az eddig kialakult becőormányos fertőzöttséggel, ugyanis így nyílik lehetőség a szúnyogok számára a peterakásra.

repce

Virágzó repce, emelkedett a becőszúnyog fertőzöttség – fotó: pixabay.com

Országos szinten is szokatlanul erős lisztharmat fertőzés alakult ki az idei évben, mely a növények miden részét (levél, szár, becő) érinti és korai növényszáradást, kényszerérést eredményezhet. Jelenleg még az egyéb kórokozók (fóma, szklerotinia, szürkerothadás) fertőzés tünetei csak a veszélyességi küszöbérték alatt jelentkeznek.

Általánosan fertőz a napraforgó fekete levéltetve. A kolóniák kialakulása a hajtáscsúcsi leveleket érinti, de a fertőzési helyeken szárnyas alakok és kis kolóniák egyaránt előfordulnak, tehát a további terjedés veszélye maximálisnak tekinthető. A fiatalkori kártevők (barkók, drótféreg) jelentkezése a fejlődésben lemaradt növényeket továbbra is veszélyezteti, ezért  ezek a területek folyamatos ellenőrzést igényelnek.

kukorica

A kukoricának nem tett jót a hideg – fotó: pixabay.com

A kukorica nehezen heveri ki a korábban elszenvedett fagyos időszakot, sok helyen nagyon egyenetlen a növekedés. Az erős gyomosodás miatt sürgető a területek gyomirtása is. A fejletlen kukoricában gondot okoznak a kukoricabarkók, ezért itt is fontos a folyamatos felügyelet.