Pöttinger kasza

Nagy mennyiségű zöldtakarmány költséghatékony betakarításához a legjobb gépekre van szükség – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

A zöldtakarmány készítés csak annak tűnik egyszerű mezőgazdasági feladatnak, aki még nem próbált több száz hús- vagy tejelőtehenet versenyképesen jóllakatni. A kifogástalan tej- és húsminőséghez ugyanis csak hibátlan széna, lucernaszéna jöhet szóba. Amit költséghatékonyan kell levágni, szárítani, felszedni a földekről! Olyan gépcsaládra lesz tehát szükségünk, ami minden téren kimagasló. Megvan benne a gyors munkához az átütőerő, a mérnöki tudás, hogy ezt minden körülmények között tiszta vágással, kevés morzsálódással tegye megtérülővé. Robosztus vázzal, megbízható alapanyagokkal készül a hosszú, meghibásodásoktól mentes élettartamért. Egy szóval kasza, kaszakombináció, rendsodró és rendterítő terén egy Pöttingerre lesz szükségünk. Ugyanis az osztrák gépek ezt mind együtt nyújtják, a cég 1871-es alapítása óta!

„Amennyiben szeretnénk versenyelőnyre szert tenni a szálastakarmány előállításában, bízzuk magunkat az idén már 150. születésnapját ünneplő osztrák mezőgépgyártóra, a Pöttingerre. Kaszálógépeik, kaszakombinációik ugyanis kíméletesen, kevés morzsálódással, alacsony szennyeződés mellett képesek akár nagy területeket is levágni. Egyedi, a kaszálógépekhez kérhető szársértő megoldásaikkal (Extra Dry (ED) rendszer fém verőujjakkal és RCB gumihengeres szársértő külön a lucernához) a szárítási folyamat ráadásul még gyorsabb. De ugyanilyen szakértelemre számíthatunk, ha rendterítőiket és rendsodróikat nézzük. Speciális kialakításúak például rendsodróik fogai, hogy ne verjék le a magas tápértékű lucernaleveleket. De példaértékűek a rázkódáscsillapításért, talajkövetésért felelős rendszerek is. Ezért mondom én is a partnereknek: ha a legjobb áron szeretnének csúcsminőségű zöldtakarmányt előállítani, a gyártó modelljeit vegyék szemügyre.” – fogalmaz Forró Péter, az AGROTEC Magyarország Kft. munkagép termékmenedzsere, akik országos hálózatra támaszkodva értékesítik, szervizelik a márkát itthon.

A Pöttinger rendsodró szorgalmasan végzi a dolgát

A Pöttinger rendsodró szorgalmasan végzi a dolgát – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Az ördög itt is a részletekben lakozik a szakember szerint. Így, ha szeretnénk megérteni, mitől előzik meg a mezőnyt a Pöttinger munkagépek a zöldtakarmány készítésben, érdemes ezeket jobban szemügyre venni.

Hatékonyság a Pöttinger kaszákkal: a kulcs a kaszagerendelyben és a vágószerkezetben van!

A Pöttinger kaszák legfontosabb eleme a kaszagerendely, amelyek évtizedek óta bizonyítanak világszerte. A szerkezetet egyszerűre és tartósra tervezték. Egyedi tulajdonságuk, hogy a tárcsákat meghajtó fogaskerekek és a közlő fogaskerekek közel egyforma átmérővel bírnak. Míg más konstrukciókban nagyobb nyűvőerő éri a fogaskerék fogait, addig a Pöttingerekben több fog találkozik egyszerre (2,5-3). Ez elosztja a terhelést, ezáltal növeli a kasza élettartamát. A lekerekített elülső oldalának hála a gerendely könnyen siklik a talaj felett, de ami még lényegesebb: tisztán, szépen vág.

„A Pöttinger kaszákban fix kések gondoskodnak a kiemelkedően tiszta vágásról. A behelyezett kaszapengéknek nincs mozgása egyetlen irányban sem, holtjáték nélkül pedig nagyon közel helyezhetővé válnak az ellenkések. Utóbbiak ráadásul könnyen cserélhetők is, így üzemben tartani is egyszerű a Pöttinger kaszákat. Dolgozzunk az egyszerűbb Novadisc széria darabjaival, vagy a komolyabb gazdálkodói munkához ideális Novacat tárcsás kaszákkal, biztosak lehetünk benne, hogy a munkagép egységes vágásképet, tiszta tarlót hagy maga után. A kaszagerendely egyébként a legkiválóbb minőségű acélból készül, a csúszótalpak alapanyaga pedig edzett bóracél, így ezek a kaszák hosszan képesek dacolni az elemekkel.” – folytatja Forró Péter a munkagépek bemutatását.

Amennyiben az igénybevétel miatt egy pengét cserélni kell, vagy más karbantartást végeznénk, a Pöttinger mérnökei igyekeztek ezen a téren is a kezünk alá dolgozni.

„A pengék stabil rögzítéséről egy erőteljes rugókengyel gondoskodik, ami tartós, de egyszerű szerkezet. A cseréhez elég lenyomni a rugókengyelt a pengekulccsal, a tartalékpenge máris behelyezhető. De a karbantartás is felhasználóbarát: a homlokkerekek és csapágyazás modulárisan, külön egységként kivehető, a közlőkerekekhez pedig a nyíláson át hozzá lehet férni. Pofonegyszerű az egész.”

Amit még érdemes kiemelni itt a szakember szerint, hogy a Pöttinger kaszák olyan további felszereltséggel is kérhetők, amelyeknek hála még egyenetlen talajon, nagy sebesség mellett sem kell aggódni a takarmányminőségért. „A Pöttinger esetében a precíz, erőteljes rugós csillapítást Alpha Motion név alatt találjuk. A segítségével még nagy sebesség estén sem kell a vágási pontosság vagy az elhagyás miatt aggódni. Oldalirányban ezek a kaszák így 16 fokot, lejtőn lefelé 12 fokot, lejtőn felfelé pedig 9 fokot képesek tolerálni.”

A Pöttinger kínálatában szinte bármely gazdaságmérethez, erőgéphez találunk ideális területteljesítményű, munkaszélességű Novadisc és Novacat tárcsás kaszákat.

„A példa kedvéért a Novacat 261 Alpha Motion 2,62 méteres munkaszélességétől, ami 2,60 ha/óra területteljesítményt tesz elérhetővé, számtalan modell vár ránk Pöttingernél. Olyan kaszákkal bezárólag, mint a Novacat S12. Ez 10,78 m-es szélességgel, ami akár 13 ha/óra maximális területteljesítményt biztosít. Így tényleg van miből válogatni.”

Pöttinger egyedi kaszakombinációjával

Szálastakarmány betakarítása Pöttinger egyedi kaszakombinációjával – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

Kaszakombinációk: több zöldtakarmány kevesebb munkamenettel

Amennyiben ipari méretekben gondolkozunk a takarmány-előállításban, vagy kiemelt célunk a költségcsökkentés ezen a téren, a Pöttinger egyedi kaszakombinációit sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A tárcsás kaszák ilyenkor egyszerre üzemelnek fronthajtással és vontatva, megsokszorozva a munkaszélességet. „Egy elöl függesztett Novacat 301 Alpha Motion 3,04 méteres munkaszélességét egy hátul függesztett Novacat 352 Cross Flow-val további 3,46 méterrel tolhatjuk ki. A Cross Flow rendszer itt ráadásul egy Pöttinger által szabadalmaztatott csigás rendáthelyező megoldást takar, amivel minden levágott termény áthelyeződik a frontkasza vágásszélességére. Ezzel a megoldással kiválthatóvá válik a rendsodrás például. Így kevesebb üzemanyag fogy, kisebb a taposás, hosszabb távon jobb maradhat a zöldtakarmány minősége.” – sorolja az előnyöket Forró Péter. Ilyen téren a szakember szerint érdemes lehet a Novacat X8, a Novacat A9 és A10 képességeivel megismerkedni. Ugyanis kombinációban ezek felszereltség függvényében 12 ha/óra területteljesítményt is biztosíthatnak.

Pöttinger rendterítők – kíméletes, tervezhető munka

Vannak gazdálkodók, akik csak lekaszálják a zöldtakarmányt, majd a sorsra bízzák magukat, hátha a betakarításig nem esik az eső. Forró Péter szerint ez még mindig gyakran előfordul, pedig a Pöttingernél minden kaszához és rendszélességhez tartozik optimális munkaszélességű rendterítő is.

„Egy jó rendterítővel töredékére csökkenthetjük a zöldtakarmány száradásához szükséges időt, így a munkánk eredménye nincs kitéve az elemeknek. A gép egy 2,20 m-es rendet nagyjából 6 méteren terít szét.” – emeli ki Forró Péter. „A Pöttingernél a rendterítőket a HIT és HIT T szériák részeként találjuk meg. Ezek közül a HIT a kisebb gazdaságok igényeinek jobban megfelelő függesztett változatokat takarja. A HIT T pedig 4,4m és 13,2 méteres munkaszélességével, saját futóművel a közép- és nagygazdaságok kiszolgálásában lehet segítség. Itt nagyobb szélességekhez a HIT T 8.91 és 10.11 lehet ideális.

Pöttinger kaszakombináció

A piacon egyedülálló pontosságra képesek a Pöttinger kaszakombinációi – fotó: AGROTEC Magyarország Kft.

A Pöttinger rendterítőivel a gyártó szerint tisztább takarmányfelszedéssel, jobb takarmánytisztasággal, ideális szórásképpel dolgozhatunk. Ezért az egyedülálló, ívelt DYNATECH rotorkarok kezeskednek, valamint a HEAVY DUTY fogak, amelyek kíméletesen dolgoznak, stabil fogkarrögzítés mellett. A pontos talajkövetést a tapintókerekek biztosítják, így a piacon egyedülálló pontosságra képesek a munkagépek.

Pöttinger rendsodrók: intelligens megoldások, könnyű karbantartás

A betakarítási lánc végén a rendképzők nagyban befolyásolják a termény minőségét. Fogaik nem érinthetik a talajt, kíméletesen kell összerendezniük a takarmányszőnyeget, ráadásul mindezt gyors állíthatóság mellett. Hiszen rendképzéskor a milliméterek is számítanak. A Pöttinger minderre ügyelve tervezte meg TOP rendképző szériáját, amelyben szintén egyaránt találunk kis- és nagygazdasági igényekre szabott modelleket. „A Pöttinger rendsodróknál több egyedi megoldás segíti a munkát. Ilyen például a fogak hossza és alakja. Ezeket a forgásiránnyal megegyezően meghajtották. A gép nem üti meg, nem veri le a tápanyagban gazdag leveleket. A talajkövetést a MULTITAST kerekek segítik, amelyek akadály vagy talajdőlés estén megemelik a rotort, így nem kerül szennyeződés a takarmányba. A hárompontos billenőbak stabilizációnak köszönhetően a TOP rendterítők a kanyarokban kilengés nélkül követik a traktort. Míg a munkamagasság, a tandemtengelyek keresztirányú dőlése, valamint a rendponyvák is gyorsan, könnyedén állíthatóak a munkagépeken.”

Forró Péter szerint kisebb gazdaságokban dolgozva a TOP 462-es lehet jó választás a maga 4,62 méteres munkaszélességével, míg nagyobb gazdaságoknak a TOP 662 (6,55 m) és 722-es (6,80m) lehet érdekes. Akik pedig kombájnjaik után kiemelkedő hatásfokkal szeretnének szalmabálákat készíteni, azoknak a TOP 962 jelenthet megoldást, a maga gigászi, 9,60 méteres munkaszélességével.

Pöttinger gépekkel szeretné növelni gazdasága hatékonyságát?

Egyeztessen személyre szabott megoldásról az AGROTEC Magyarország Kft. szakembereivel!

https://www.agrotec.hu/termekek/szalastakarmanyok-betakaritasanak-gepei/kaszak?utm_source=agroinform.hu&utm_medium=article&utm_campaign=pottinger_kaszak&utm_content=product