Még 2023 novemberében vált ismertté, hogy hamarosan Magyarországon is bevezetik az egynapos autópálya-matricát. Az Építési és Közlekedési Minisztérium most nyilvánosságra hozta, hogy mikortól vásárolhatjuk, valamint kiderült az is, hogy mennyibe fog kerülni - írta meg az Economx.

Uniós kötelezettség

Az új útdíjtermék bevezetése egy uniós irányelv miatt válik elérhetővé, amit az Európai Parlament még 2022. február 24-én fogadott el. November végén kiderült, hogy ettől az évtől fogva már itthon is megjelenik az egynapos matrica. Lázár János elárulta végre, hogy mikortól és menyiért lesz kapható.

"Az egynapos matrica 2024. április 1-jétől lesz elérhető."

A tárca közölte azt is, hogy az egynapos matrica ára személyautóknak (D1 kategória) 5150 forintba fog kerülni. Ez az Európai Parlament és a Tanács 1999/62/EK irányelve, az úgynevezett Eurovignetta-irányelv rendelkezéseinek megfelelő mértékű.


Az egynapos matrica ára ugyanis nem kerülhet többe, mint az éves matrica árának 9 százaléka. Aki az éves megoldást választja annak 2024-ben 57 260 forintot kellett fizetnie. E modell lapján a D2-es díjkategóriába tartozó járművek esetében az egynapos autópálya-matrica ára 7310 forint lehet, bár ezzel kapcsolatban az ÉKM egyelőre még nem nyilatkozott.

Mikortól és meddig él?

Az egynapos matrica-jogosultság a vevő által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig él, tehát kizárólag az adott naptári napra vonatkozik. Ez azt jelenti, ha délelőtt 10 órakor vásároljuk meg, akkor is kizárólag éjfélig lesz érvényes.

Kihangsúlyozták, hogy az egynapos matrica megjelenése nem lesz hatással a jelenleg érvényben lévő többi matricatermék árára.

Már így is elkéstünk?

Az Európai Parlament és a Tanács az Eurovignetta-irányelve rögzítette a bevezetés határidejét, ami 2024. március 25-e lett volna, addig lehetőség volt rá, de nem tették kötelezővé. Ez azt jelentette, hogy előtte aligha akarták a tagállamok bevezetni az egynapos matricát. A végleges magyar dátum azonban április 1. lett, így ha csak pár nappal is, de kifutottunk a határidőből.

Április 1-től 5150 forintért vásárolhatunk egynapos autópálya-matricát - fotó: pexels.com

Szerencsére azonban az uniós szabályozásban is van egy kis rugalmasság, tehát nem mindenhol jelenik meg azonnal az egynapos matrica lehetősége. Erre hazánknak is lehetősége lett volna, hogy még kivár, de ez azt jelentette volna, hogy kötelezettségszegési eljárást kaptunk volna a nyakunkba, amire senki sem vágyott. Így végül Húsvét másnapjától végre kapható lesz az egynapos autópálya-matrica.