A napraforgó gyomirtása az integrált szemlélet betartása mellett nem az állományban, hanem már az előző években elkezdődik. A vegyszeres gyomszabályozás már csak mint kiegészítő eleme kell legyen a helyes mezőgazdasági gyakorlatnak. Bár kétségkívül fontos és kihagyhatatlan része a növényvédelemnek.

Napraforgó hibridtől függetlenül alapgyomirtásra szükség van és még kevés bemosó csapadék mellett is számolnunk kell a hatásával. Megfelelő csapadék esetén akár a kártételi küszöb alatt is képes tartani a gyomok mennyiségét, de kevés eső esetén is jelentős a gyérítő, továbbá gyomkelést- és fejlődést szinkronizáló hatása. Ebben az esetben jobban tervezhető a posztemergens kezelés időzítése a gyomok érzékeny fenológiai állapotához és a gyom egyedszám csökkenése miatt jobb permetléfedettség érhető el.

napraforgó

A Syngenta megoldást tud kínálni a posztemergens állománykezelésekre is, bármely napraforgó gyomirtási technológiát is választjuk – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

A Syngenta portfóliójában a Boxer készítmény vethető be a napraforgó preemergens kezelésére. A proszulfokarb hatóanyagú készítmény (terbutilazin-mentes), 5,0 l/ha dózisban kiváló hatású a magról kelő egyszikű gyomok (kölesfélék, muhar fajok, kakaslábfű) ellen, de szintén hatékonyan irthatók vele a libatop- és disznóparéj fajok is. Ezen tulajdonsága a jövőben kiemelt szerepet kaphat, hiszen hazánkban is leírásra került az ALS-gátló herbicidekkel szemben ellenálló szőrös disznóparéj, amely a későbbiekben ezen képessége miatt az állományban kijuttatható posztemergens szerekkel nem kezelhető eredményesen.

A Boxer hatékonysága jelentősen fokozható, ha a kijuttatás jól elmunkált és nyirkos talajfelszínre történik. Bemosó csapadék ide vagy oda, tapasztalataink azt mutatják, hogy a legjobb hatékonyság akkor érhető el, ha a kijuttatás nem száraz, hanem nedves talajfelszínre történik. A Boxer rendkívüli szelektivitással rendelkezik a napraforgóra, tehát még alacsonyabb szervesanyag-tartalmú talajokon is bátran használható. Nagy előnye, hogy kombinálható a forgalomban lévő egyéb preemergens gyomirtó szerekkel, azok engedélyokiratában meghatározott dózisával.

A Syngenta megoldást tud kínálni a posztemergens állománykezelésekre is, bármely napraforgó gyomirtási technológiát is választjuk. Állománykezelésre a Clearfield® hibridekben a már ismert és jól bevált Listego* 1-1,2 l/ha dózisban, míg Clearfield® Plus hibridekben a Listego Pro 0,6-1 l/ha-os dózisban használható. A Listego Pro mellé tankkeverékben a hatékonyság fokozása érdekében nedvesítőszer adható (pl.: Eucarol Plus 0,5 l/ha).

BALRA_LISTEGO_PRO_+_EUCAROL_PLUS__JOBBRA_KEZTELETLEN_KONTROLL

Balra Listego Pro + Eucarol Plus , jobbra kezeletlen kontroll – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Express gyomirtású hibridekben a Fluence** használható 45 g/ha dózisban (osztott kezelés formájában kétszer 22,5 g/ha), a tribenuron-metil hatónyaggal a magról kelő kétszikűek, valamint a mezei acat elleni harcban lehetünk hatékonyak. Ebben az esetben is fontos a gyomok érzékeny fenológiai állapotában végzett kijuttatás.

Az idei év újdonsága az A.I.R. hibridek bevezetése, amely egy új korszakot indít el a herbicidtoleráns napraforgók világában. Az A.I.R. hibridek posztemergensen kezelhetőek az imazamox tartalmú Listego Pro vagy a tribenuron-metil hatóanyagú Fluence**-szel is. Így már a hibridtől függetlenül az adott terület gyomflórájához igazítottan tudunk gyomirtó szert választani, nem szükséges már jóval a gyomirtás előtt döntést hozni annak módjáról. Fontos megemlíteni, hogy a fent említett készítmények közül csak az egyik alkalmazható, tankkeverékben vagy osztott kezelésben történő kijuttatásuk nem javasolt. Az említett szabályok betartása mellett a gyomrezisztencia kialakulása elkerülhető.

Amennyiben a területen egyszikű gyomnövények ellen is védekezni szükséges, úgy a Leopard 5 EC*** szelektív gyomirtó szert tudjuk ajánlani, melynek dózisa az adott gyomprobléma ellen alakítható. A jobb hatékonyság érdekében nem ionos tapadásfokozó permetléhez adagolása javasolt (pl. Fix-Pro 0,1-0,2 l/ha).

További információért látogasson el a Syngenta Magyarország Kft. weboldalára vagy keresse területileg illetékes kollégáikat.

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök

® A BASF bejegyzett védjegye

™ Az FMC bejegyzett védjegye

* A Listego azonos a Pulsar 40 SL, 04.2/1380-1/2013. NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.

** A Fluence azonos az Express 50 SX 534/2006 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel

*** A Leopard 5 EC az Adama bejegyzett védjegye.