Az ACO 350 traktortípus az afrikai mezőgazdaság történelmének egy fontos, szimbolikus eleme. A legkisebb ACO egy 100 lóerős erőgép volt, a világ 3. legerősebb traktoraként a 830 lóerős ACO 600-at tartották számon. A márka 1999-ben zárta be a gyárat a pénzügyi nehézségek miatt.

A tömeggyártás 13 éve alatt körülbelül 420 traktort szállítottak le, s nagyon népszerűek voltak a gazdák körében, a gépek egy részéből exportra is jutott. Most, 25 évvel később a gyártás újraindulhat, ami Justus Venter-nek köszönhető, aki apjától örökölte meg a márka és a névhasználat jogait. Első körben a régi, de még ma is kiválóan működő traktorok modernizálását végzik, hiszen sok helyen dolgoznak még ma is ilyen gépek, de nagy gondot okoz a gazdáknak az alkatrészhiány.

ACO

Az afrikai ACO traktorokat pontosan ugyanúgy modernizálják, mint nálunk a Rába Steigereket – forrás: ACO

Az ACO 250, ACO 350 és ACO 460 típusú traktorok átépítésére összpontosítanak. Nemrég bemutattak egy ilyen megújult, 625 lóerős törzscsuklós kormányzású ACO traktort, melyről az agrarheute forgatott. A felújítandó traktorokat gyakorlatilag az alapokig lecsupaszítják, majd onnét építik újjá. A fülke légrugós felfüggesztést kap, valamint klímát, fűtést, csökkentik a zajszintjét, s a vezető légrugós ülésben helyet foglalva kartámaszos vezérlőn keresztül irányíthatja a monstrumot. Megújul a hidraulikarendszer is, továbbá LED-világítás kerül a gépekre.

A forgatáson (a fenti videó korábban készült) is bemutatott ACO 460 lelke egy 10 hengeres, 18,8 literes hengerűrtartalmú motor. A tervezés során fontos szempont volt, hogy megmaradjon az ACO traktorok jól ismert robusztussága, erős és strapabíró hajtáslánca, viszont a kényelmi és más funkciókat tekintve új technológiákat építettek be. A specifikációk közé tartozik az elektronikusan vezérelt Powershift váltó, a Rába-tengelyek (igen, a magyar Rába!), valamint az 540, illetve 1000 fordulat teljesítményű hidraulikus TLT.