Az amerikai Georgia-i Egyetem kutatói együttműködve más kutatókkal – génsebészeti eljárással – kifejlesztették azt az eljárást, amellyel a szója megvédhető a különösen nagy károkat okozó cisztaképző fonálférgekkel szemben – írja az agriculture.com.

A cisztaképző fonálférgek a szójatermesztők egyik legnagyobb ellensége. A kutatók azonban, kísérleteik alapján váratlanul, rájöttek arra, hogy a védekezés, amelyre korábban országos szinten milliókat kellett költeni, egyetlen génszerkesztési beavatkozással megoldható.

Andrew Scaboo professzor, a Missouri Egyetem szakértője elmagyarázta, hogy a fonálférgek a GmSNAP02 jelű gén segítségével támadja meg a növényeket, ezért ennek a génnek a kiiktatása egyszerűen megakadályozza a fonálférgeknek a szójanövénybe történő behatolási képességét, illetve azok táplálkozását és szaporodását.


Ennek a módszernek az üzemi szintű alkalmazása forradalmi áttörést jelenthet a fonálférgek elleni védekezésben, arra viszont nagyon oda kell figyelni, nehogy a kórokozó rezisztenciát fejlesszen ki az alkalmazás ellen, mivel a fonálférgek – a kutatók tapasztalata szerint – erre akár 20 év elteltével is képesek lehetnek. A beavatkozás finomítása és újabb gének szerepének feltárása a védekezést tovább tökéletesítheti. Ezt követően kerülhet sor arra, hogy az egyetemek szerződést kössenek a nagy szójatermesztő vállalkozásokkal a génszerkesztett vetőmagvak megvásárlására.